Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Προσωρινή σύνταξη: Τα προβλήματα και οι παγίδες


Χιλιάδες Έλληνες που εργάσθηκαν, δούλεψαν και κουράστηκαν αναγκάζονται να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη… Οι διαδικασίες πολύπλοκες και με παγίδες.

Η προσωρινή σύνταξη:

Είναι ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης.
Υποβάλλεται ηλεκτρονικά με αίτηση στον ΕΦΚΑ.
Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση.
Βεβαίωση εργαζομένου για τον μέσο όρο του μισθού του. Προσοχή όμως εδώ! Εάν ο ΕΦΚΑ συγκρίνει τα στοιχεία και βρει λάθος τα δηλωθέντα, θα ζητήσει πίσω χρήματα.

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ θέλει χρόνο και γνώσεις. Αν δηλωθούν λάθος μισθοί, τότε έρχεται η τιμωρία. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά, με υπεύθυνη δήλωση. Ο συνταξιούχος γράφει τον χρόνο ασφάλισής του και τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών του από 2002 έως και το έτος πριν από την υποβολή της αίτησης



Ποιοι αποκλείονται

Δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη όσοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και πάνω από 15.000 στο πρώην ΕΤΑΑ. Προσοχή! Όσοι έχουν κάνει αναγνώριση πλασματικού χρόνου παίρνουν προσωρινή, αλλά συμψηφίζουν την εξαγορά.

Αν ο έλεγχος δείξει απάτη, δηλαδή μεγαλύτερο μισθό ή περισσότερα ένσημα που δεν υπάρχουν, τότε θα τους ζητηθούν λεφτά πίσω. Ακόμη μπορούν να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν ο ΕΦΚΑ αποφασίσει ότι έχουν τις προϋποθέσεις, δηλαδή 35, 40 ή 15 έτη!

Ποια είναι τα ποσά

Ο ενδιαφερόμενος θα πάρει προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού που είχε το τελευταίο 12μηνο αλλά με ανώτατο πλαφόν προσωρινής σύνταξης τα 768 ευρώ. Δηλαδή με μισθό 1.000, θα πάρει 800 ευρώ.

Με μισθό 2.000 ευρώ η προσωρινή δεν θα είναι το 50% αλλά 768 ευρώ!

Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας

Με αναπηρία 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό των 384 ευρώ.
Με αναπηρία από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ.
Με αναπηρία από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.

Ωστόσο οι γενικότερες αλλαγές στις συντάξεις είναι πολλές.

Παλαιοί συνταξιούχοι: Πάνω από 2,7 εκατομμύρια, δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη μέχρι 12/5/2016, μείωση έως 18% και περικοπή σε επιδόματα συζύγου ή τέκνων. Η μείωση των επιδομάτων ίσως ανεβάσει τις μειώσεις στο 25% σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ειδικά Ταμεία, ένστολους.

Νέοι συνταξιούχοι: Θα σταματήσουν να παίρνουν το «χαριστικό ποσό» της μείωσης που υπερβαίνει το 20% και στην πράξη θα βρεθούν εν μια νυκτί με πρόσθετες απώλειες, που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 20%. Καμία νέα σύνταξη δεν θα έχει προστασία και οι περικοπές θα ισχύσουν άμεσα όσο μεγάλες και αν είναι.



Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΡ, 20/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: