Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αναβιώνουν τα καταναλωτικά δάνεια λόγω φόρων και αυτοκινήτου


Στην αναγέννηση των καταναλωτικών δανείων, οδηγούν φόροι και αυτοκίνητο. Ως αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και της επανεκκίνησης της αγοράς αυτοκινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης, τα στοιχεία των τραπεζών για το δ΄ τρίμηνο 2017 αναμένεται να δείξουν αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών αποτελεί κινητήριο μοχλό όχι μόνο για τη χρήση καρτών, αλλά και για την αναβίωση των καταναλωτικών δανείων.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, ποσοστό 15% - 20% των φόρων πληρώνεται μέσω καρτών. Ωστόσο, πλέον παρατηρείται ότι στην προσπάθεια διεύρυνσης της προθεσμίας αποπληρωμής, πολλοί φορολογούμενοι παίρνουν και καταναλωτικό δάνειο, βάζοντας δόση ακόμη και στη δόση της εφορίας.



Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο που πλέον ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η φορολογική επιβάρυνση αναμένεται να διογκωθεί το τρέχον έτος, δεδομένου ότι επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την είσπραξη φέτος συνολικών φόρων 48,156 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι το υψηλότερο της τελευταίας διετίας και συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα που καλείται να εισπράξει η ΑΑΔΕ είναι αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Από την άλλη πλευρά, η αναβίωση των καταναλωτικών δανείων κινείται παράλληλα με την αναβίωση της αγοράς αυτοκινήτου. Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, ύστερα από πολλά χρόνια, οι τράπεζες άνοιξαν γραμμές χρηματοδότησης προς εμπόρους αυτοκινήτων, χορηγώντας καταναλωτικά δάνεια για την αγορά Ι.Χ.

Ο ιδιώτης που θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο απευθύνεται στον έμπορο και αυτός υποβάλει αίτηση χορήγησης καταναλωτικού δανείου στη συνεργαζόμενη τράπεζα. Έτσι, ο έμπορος αυτοκινήτων αυξάνει τον τζίρο του και ο ιδιώτης δεν χρειάζεται να περάσει από την τράπεζα για να πάρει έγκριση εκταμίευσης του δανείου.

Η χρηματοδότηση γίνεται αυτόματα, ακόμα και για το σύνολο του ποσού της αγοράς και χωρίς ο δανειοδοτούμενος να προσκρούει στα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επιτόκια των προγραμμάτων (καταναλωτικών δανείων) αγοράς αυτοκινήτου είναι σταθερά γύρω στο 9% με διάρκεια αποπληρωμής από 12 μέχρι 84 μήνες. Επιτρέπουν μερική ή ολική εξόφληση του δανείου και δεν απαιτούν προκαταβολή ή συμμετοχή για την αγορά του αυτοκινήτου.

Πηγή: Capital.gr (ΠΕ, 15/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: