Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Πότε ακυρώνεται πρόστιμο για τροποποιητική δήλωση στην Εφορία


Πρόστιμο που επιβάλλεται από την φορολογική αρχή για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, δύναται να ακυρωθεί σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία υπάγεται απευθείας στην ΑΑΔΕ, μετά από προσφυγή φορολογούμενου.

Ειδικότερα, στον εν λόγω φορολογούμενο επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ, επειδή υπέβαλε εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση για το φορολογικό έτος 2015. Η δήλωση όπως αναφέρεται στην προσφυγή του, υποβλήθηκε μόνο και μόνο για να διορθώσει τον ΑΜΚΑ ενός εκ των τέκνων του, ο οποίος ήταν λανθασμένος στην αρχικώς υποβληθείσα φορολογική του δήλωση. Επεσήμανε δε, ότι δεν παρέβη καμία φορολογική υποχρέωση του και ότι κακώς του επιβλήθηκε πρόστιμο.



Στην απόφαση της με την οποία η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ακυρώνει το πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε στον εν λόγω φορολογούμενο, επισημαίνει ότι:

- Τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται, όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης.

- Δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, όταν στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια του διενεργούμενου ελέγχου παρέχονται από τον φορολογούμενο διευκρινίσεις ή προσκομίζονται από το φορολογούμενο υποστηρικτικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία ή υποβάλλονται έγγραφα, τα οποία παραλαμβάνει η φορολογική αρχή με απλή αίτηση του φορολογούμενου.

Κρίνει λοιπόν, ότι η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά στην επαύξηση ή μείωση της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, αλλά τροποποίηση λοιπών πληροφοριακών στοιχείων της δήλωσης, με την οποία μάλιστα δεν παραβιάζεται καμία φορολογική διάταξη.

Πηγή: news.gr (ΠΕ, 8/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: