Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για τα ΑμΕΑ


Σε εκ παραδρομής παράλειψη αποδίδει το Υπουργείο Ενέργειας τον ουσιαστικό αποκλεισμό των ΑμΕΑ από το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, στο Κοινωνικό Τιμολόγιο εντάσσονταν δύο κατηγορίες νοικοκυριών:

Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία η παρέχεται γενναία έκπτωση έως 70%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πχ ακίνητη περιουσία νοικοκυριού με παιδιά όχι πάνω από 150.000 ευρώ, ύψος εισοδήματος έως 3.000 ευρώ για πολυμελή νοικοκυριά), τα οποία παρατίθενται αναλυτικά παρακάτω.

Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία παρέχεται έκπτωση γύρω στο 35%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα κριτήρια που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος (ήτοι αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού έως 180.000, συνολικό ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος).



Από τα παραπάνω συνάγεται ότι όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται για την υπαγωγή τους στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία αποκλείονται από το ΚΟΤ, ανεξαρτήτως εάν το δικαιούνταν βάσει των κριτηρίων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ήταν άμεση: «Υπάρχουν άτομα με αναπηρία που ανήκουν ή στη μία ή στην άλλη κατηγορία. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά αποκλείστηκαν από το κοινωνικό μέρισμα γιατί ήταν ανασφάλιστοι. Εμείς ζητούμε όσα άτομα με αναπηρία έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο να μην το χάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕσΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Η απάντηση ήρθε με τη διορθωτική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στην οποία ρητώς αναφέρεται πως «τα παραπάνω όρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προσαυξάνονται κατά 8.000 ευρώ εφόσον στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο με αναπηρία τουλάχιστον 67% και κατά 15.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνεται άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Επιπλέον, τα όρια της επιδοτούμενης κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 kWh για άτομα με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης».

(ΠΑ, 2/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: