Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Την Πέμπτη ανοίγουν οι αιτήσεις μόνο για τη μία κατηγορία δικαιούχων


Η διπλή ταλαιπωρία εκατομμυρίων φορολογουμένων
Ξεκινά την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των δικαιούχων στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Η διαχείριση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων, TAXISnet, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν την αίτηση.

Δημιουργούνται δύο κατηγορίες δικαιούχων ΚΟΤ: Η πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α) αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι έχουν έκπτωση έως 70% στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ Β) που αφορά στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος η έκπτωση φτάνει το 35%.

Η πλατφόρμα θα έχει δυο διαφορετικά πεδία για τις αιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία. Την Πέμπτη, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α), ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία και για τη δεύτερη (ΚΟΤ Β).

Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30ή Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.



Δύο ξεχωριστές αιτήσεις

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ενταχθεί και σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Η υπουργική απόφαση που ενεργοποιείται από αύριο, είναι σαφής: όσοι δεν κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση μέχρι το τέλος Απριλίου, θα «αποβληθούν» ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια. Η ταλαιπωρία δεν θα τελειώσει τον Απρίλιο. Μέσα στο κατακαλόκαιρο θα πρέπει να υποβληθεί και δεύτερη αίτηση αυτή τη φορά προκειμένου να κριθεί αν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα του 2017.

· Οι σημερινοί δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν καινούργια αίτηση μέχρι τις 30/04 2018. Αν δεν το κάνουν –ή αν το κάνουν χωρίς όμως να πληρούν τα κριτήρια- θα χάσουν το κοινωνικό τιμολόγιο. Μέχρι τις 30/04, η τιμολόγηση θα γίνει με βάση τις παλαιές προβλέψεις του κοινωνικού τιμολογίου (δηλαδή αυτές που ισχύουν μέχρι και σήμερα).

· Όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ απαιτείται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση εντός ενός μηνός από τη λήξη της παραταθείσας με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οπότε και διενεργείται επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κ.Ο.Τ. Εφόσον από τη διαδικασία αυτή προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε άλλη κατηγορία τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα σε αυτή. Εάν προκύψει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένταξης σε καμία κατηγορία ή δεν υποβληθεί αίτηση τότε το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας. Δηλαδή, μέχρι το τέλος Ιουλίου ή μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει και πάλι να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση για να κριθεί αν εξακολουθούν να δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο με βάση τα ισοδήματα του 2017 που θα δηλωθούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο (ή μέχρι τα μέσα Ιουλίου αν δοθεί παράταση).

· Υποβολή τροποποιητικής αίτησης για μετάβαση σε ευνοϊκότερο καθεστώς τιμολόγησης λόγω μεταβολής των στοιχείων που έχουν δηλωθεί μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε εντός του έτους.

Πηγή: fpress.gr (ΤΕ, 14/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: