Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * ΟΑΕΔ: 1.124.486 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο * Παρατείνεται έως 30/9 η άυλη συνταγογράφηση * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Έως 30/9 το όριο των 50€ για τις ανέπαφες συναλλαγές * Στα 361,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * ΤτΕ: Στα 2,6 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

25/2/18

Πώς θα φορολογούνται τα ακίνητα με τις νέες αντικειμενικές αξίες


Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να αφήσει αμετάβλητους όλους τους συντελεστές που συνδέονται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί, στις περιοχές που θα μειωθούν και οι αντικειμενικές τιμές.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», οι νέες αξίες στις μεταβιβάσεις θα ισχύσουν από τη δημοσίευσή τους ώστε να μην επιβληθεί αναδρομική επιστροφή φόρων για συμβόλαια που υπογράφηκαν από τις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό ΕΝΦΙΑ, οι συντελεστές θα αλλάξουν με στόχο να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό δημιουργηθεί από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα αντικατάστασης του «ατομικού αφορολόγητου» για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, που με βάση τη νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ φτάνει τις 200.000, με «οικογενειακό αφορολόγητο», ώστε να προστίθεται και να φορολογείται με ενιαία κλίμακα ο φόρος των γονέων και των ανήλικων τέκνων τους, όπως ίσχυε μέχρι το 2012 με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η φορολογική βάση όπως επιτάσσει και το μνημόνιο.

Πάντως, με τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης που αναμένεται ότι θα μειωθούν ακόμη και πάνω από 10-15% στις ακριβές περιοχές της Αθήνας, η μείωση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών αναμένεται πως θα είναι σημαντική, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, είναι η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών. Ενδεικτικά, για ακίνητο σημερινής αξίας 250.000 ευρώ μια μείωση 15% στην τιμή ζώνης θα ρίξει την αντικειμενική αξία στα 212.000 ευρώ και ο φόρος θα μειωθεί από τα 1000 ευρώ στα 625 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

(ΚΥ, 25/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: