ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

8/2/18

Τα επιδόματα και οι παροχές που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ


Από έναν και μόνο υπερ-φορέα θα δίδονται τα βασικότερα κοινωνικά επιδόματα από φέτος.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

Ο νέος φορέας θα βασισθεί στο μηχανισμό του ΟΓΑ (ο οποίος καταργείται πλέον) και θα ονομάζεται Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών:1. Το Επίδομα Παιδιού

2. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.

4. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.

6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Συνολικά ο νέος Οργανισμός έχει 9 Κεντρικές Διευθύνσεις, 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών και περιλαμβάνει 275 υπαλλήλους.

Για πρώτη φορά θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι αποδίδονται τα επιδόματα στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πλέον, στο νέο φορέα προβλέπεται η λειτουργία ενοποιημένου μητρώου δικαιούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία διαμορφώνει πλέον τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης των κοινωνικών πολιτικών με τα 240 "Κέντρα Κοινότητας" τα οποία λειτουργούν σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα εν λόγω Κέντρα έχουν ως αρμοδιότητα να πληροφορούν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες. Σ’ αυτά μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του και να λάβει τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το αν και ποιες κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες ή επιδοτήσεις δικαιούται.

Πλέον προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση μεταξύ του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των κατά τόπους Κέντρων Κοινότητας.

(ΠΕ, 8/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: