Στις 26 Οκτωβρίου η πληρωμή του ΚΕΑ στους δικαιούχους * ΟΑΕΔ: Αύξηση 1,97% των ανέργων τον Σεπτέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 20,5% του τζίρου στη βιομηχανία * Φωτίου: Τον Νοέμβριο η ψήφιση του επιδόματος στέγασης * Στα 3,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο εννεάμηνο * Από 19/10 διακόπτεται η κυκλοφορία του τραμ από Κασομούλη μέχρι Σύνταγμα * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 * Έως 31/10 οι εισφορές ΕΦΚΑ για τον Σεπτέμβριο * ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/11 * Χειμερινή ώρα (-1) από την Κυριακή 28/10

26/2/18

Ποιες αλλαγές έρχονται στον νόμο Κατσέλη


Αύριο, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών τίθενται οι συμφωνηθείσες από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλαγές στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη.

Και αν η σημερινή επισκόπηση του εξωδικαστικού μηχανισμού, πρόκειται για ένα «θέμα ρουτίνας», οι αυριανές επαφές που αφορούν στο πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάθε άλλο παρά για μια εύκολη διαδικασία, πρόκειται. Διότι οι τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί από τους θεσμούς, κάνουν σε ένα βαθμό δυσκολότερη την υπαγωγή στο νόμο. Βασικός στόχος βέβαια, είναι η απόκρουση των στρατηγικών κακοπληρωτών από το καταφύγιο που παρέχει ο νόμος.

Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Φθινοπώρου, είχε συμφωνηθεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο, ώστε να απορρίπτονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Βάσει των αλλαγών που θα πρέπει να νομοθετηθούν στο επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων:1. Θα αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, ή την προφασίζεται.

2. Θα παύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση.

3. Εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.

4. Θα απορρίπτονται από τις πρόνοιες του νόμου, όσοι μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστούν στο δικαστήριο.

5. Εκτός νόμου θα τίθενται όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

6. Θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει» οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου.

7. Θα απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης, αν το πλάνο αποπληρωμής των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη.

8. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Πηγή: euro2day.gr (ΔΕ, 26/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642