Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Φαρμακεία: Από πότε θα ισχύσει το νέο ωράριο - Τι θα γίνει με το διευρυμένο


Δύο διημερεύσεις και δύο διανυκτερεύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν τα φαρμακεία, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις των περιφερειαρχών για το ωράριο, όπως προβλέπεται μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του υπουργού Υγείας.

Στην εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού διευκρινίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του ελάχιστου υποχρεωτικού ωραρίου είναι η έκδοση απόφασης του Περιφερειάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου.

Οσον αφορά στην απόφαση, αυτή μπορεί να διαφοροποιεί το ωράριο ανά χρονικές περιόδους (δηλαδή διαφορετικό ωράριο ανά εξάμηνο) και ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού (ακόμη και για περιοχές μικρότερες από δήμους).

Έτσι με απόφαση του περιφερειάρχη, καθορίζεται ωράριο με περισσότερες από 40 ώρες, χωρίς υπέρβαση των χρονικών ορίων που προβλέπονται.

Μέχρι το τέλος Μαΐου πάντως οι φαρμακοποιεί θα πρέπει να έχουν δηλώσει εάν επιθυμούν ή όχι διευρυμένο ωράριο.

Μέχρι τότε, οι οποίες συνιστούν κανονιστικές πράξεις, θα εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς του ωραρίου και των δύο διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων που προϋπήρχε.



Τι θα ισχύσει με το διευρυμένο ωράριο

Αμέσως μετά (ή ταυτόχρονα με) την έκδοση και δημοσίευση των αποφάσεων, κάθε Περιφέρεια θα καθορίσει το χρονικό σημείο της έναρξης του διμήνου από το οποίο θα ισχύουν οι δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου.

Θα καθορίσει, επίσης, το χρονικό σημείο της λήξης της πρώτης προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων.

Οι απαλλαγές περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ειδικές περιπτώσεις το ωράριο και το σύστημα διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων θα καθορίζεται σύμφωνα με διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος 398/1963, οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί.

Οι ώρες εργασίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τις δέκα ημερησίως στα μονοεδρικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4512/18 (άρθρο 257), τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Το ωράριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας.

Από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. εντός της ημέρας.

Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις καθοριζόμενες διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις. Η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. και η διανυκτέρευση από τις 21:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ. κάθε ημέρας.

Πηγή: eisodima.gr (ΠΕ, 22/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: