Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

"Αγριεύει" η Εφορία με κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες


Ένα μπαράζ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε ένα εκατομμύριο φορολογουμένους με χρέη στην εφορία αλλά και απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2018. Παράλληλα, κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 200.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία, μπαρ και εστιατόρια, για να διαπιστωθεί η έκδοση αποδείξεων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.



Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις θυρίδες. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΑΑΔΕ θα εισηγηθεί την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση μέχρι 31/12/2018.

Η στοχοθεσία της ΑΑΔΕ, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποκαλύπτει ένα ανελέητο φοροκυνηγητό για την είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και ποσοστό 24% των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα φορολογούμενους (59% για την ακρίβεια), στους οποίους η Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τέτοια μέτρα και διενέργεια τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις εφορίες Ανωνύμων Εταιρειών Φ.Α.Ε. με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ και 1.100 ελέγχους επιστροφών φόρων με εισπραξιμότητα άνω του 15%.
• Διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (!) αλλά και 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων ενώ τα τελωνεία προβλέπεται να διενεργήσουν επιπλέον 100.000 ελέγχους.
• Διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί «φρέσκων» υποθέσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων.
• Διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
• Διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.

Το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων
Στο σχέδιο δράσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2018 αποτυπώνεται η πρόθεση εισήγησης νομοθεσίας για την απλοποίηση των διαδικασιών διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση. Το χρονοδιάγραμμα ορίζει ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του έτους και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες περιορίζονται στην κατεύθυνση της απλοποίησης.

Το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται, ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.

Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ότι, οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνον με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το δημόσιο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ή όταν υπάρχουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις, όπως «ξέπλυμα» χρήματος.

Ο ισχύων Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ (ή των 300.000 ευρώ ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων) να επιβάλλει μετά από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τα μετρητά -όπου προβλέπεται δέσμευση του 50%- για το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην πράξη, εφαρμόζεται με μεγάλη φειδώ και για οφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή: eisodima.gr (ΠΑ, 23/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: