Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Έτσι θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα "κόκκινα" δάνεια


Τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, πνίγοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάνεια ύψους 70,2 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, ενώ οι τράπεζες εκτιμούν πως τα δάνεια των οποίων η είσπραξη θεωρείται αβέβαιη ξεπερνούν τα 30,2 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου οι τράπεζες ρίχνουν στο τραπέζι το χαρτί του «κουρέματος» δανείων, ενώ πατούν γκάζι και στους πλειστηριασμούς, θεωρώντας πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, καθώς αποκαλύπτουν τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές. Θεωρείται, μάλιστα, πιθανόν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφή μικρού ή μεγάλου μέρους των 30 αυτών δισ. ευρώ, αν δεν καταφέρουν να τα ρυθμίσουν ή να τα πουλήσουν.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών αυξήθηκε από 28,5% στο τέλος του 2016 σε 30,1% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2017. Πρόκειται για τρία στα 10 δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και για τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν από ελάχιστες έως και μηδενικές προοπτικές εισπραξιμότητας.

Την ίδια στιγμή, στεγαστικά δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά ύψους 38,3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια ύψους 9,65 δισ. ευρώ.



Δυσκολίες

Το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές που, αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.

Πολλά πάντως από τα δάνεια που έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες «ξανακοκκινίζουν» και χρειάζονται εκ νέου ρύθμιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ρυθμισμένα δάνεια ύψους 11,2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 51,1 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε ρύθμιση το τελευταίο διάστημα, «ξανακοκκινίζουν» και βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.

Παρά τις πωλήσεις, τις ρυθμίσεις και παρά τις διαγραφές, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα 100 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Περίπου 21,5 δισ. ευρώ δεν έχουν ρυθμισθεί, παρότι βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.
Στα στεγαστικά, τα αρρύθμιστα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 12,8 δισ. ευρώ, στα καταναλωτικά στο 1,2 δισ. ευρώ και στα επιχειρηματικά τα αρρύθμιστα σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών διαμορφώνονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα

Μπορεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και να διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 100,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 8,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016, όμως η βελτίωση ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 2016 και 2017 τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,6%, έναντι 4% στην Ε.Ε. Ειδικότερα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017. Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα 100,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και 73 δισ. ευρώ δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν πετύχει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 31 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή επισπεύδουν τις διαδικασίες για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στόχος είναι έως το καλοκαίρι να βγάλουν στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Ηδη την αρχή έκανε η Eurobank, «σκοτώνοντας» καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ με αντίτιμο μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση του δεύτερου αντίστοιχου πακέτου της, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα προγράμματα ανάλογης αξίας δανείων προετοιμάζουν τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα.
Παράλληλα, από τις αρχές του 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων ονομαστικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε επίσης κατά 8,2 δισ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες ωραιοποιούν μέσω των διαγραφών την κατάσταση γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 2016 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως καταγγελμένες απαιτήσεις επιχειρηματικών δανείων.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς οι διαγραφές άγγιξαν τα 4,4 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα να αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων έβαλαν λουκέτο.

Παράλληλα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν την επόμενη διετία τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Πέρα από τις διαγραφές, οι πωλήσεις δανείων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2017, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο. Οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.
Για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019 στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις.

Αλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι για τα επόμενα δύο έτη είναι υψηλοί και φιλόδοξοι. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Πηγή: Δημοκρατία (ΚΥ, 11/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642