ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

7/2/18

Ξεμπλόκαρε η διαδικασία για τις νέες αντικειμενικές - Τι έρχεται στις τιμές


Ξεμπλόκαρε, μετά από πολλά "βραχυκυκλώματα", η διαδικασία για τον ορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Πλέον τα κενά και οι αρρυθμίες που είχαν παρουσιαστεί αντιμετωπίσθηκαν και το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει βηματισμό προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει το εγχείρημα για τις νέες αντικειμενικές με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, σε περίπου 2.700 ζώνης της επικράτειας δεν είχαν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και το αποτέλεσμά της ήταν ενθαρρυντικό αφού επελέγησαν δυο εκτιμητές για κάθε μια από τις παραπάνω ζώνες. Πλέον, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, ορίστηκαν πιστοποιημένοι εκτιμητές και στις περίπου 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια. Μάλιστα, σε περίπου 7.000 ζώνες έχουν οριστεί τέσσερις εκτιμητές ανά ζώνη, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το χρονοδιάγραμμα, έτσι, για τον ορισμό των νέων αντικειμενικών δεν αλλάζει. Οι εκτιμητές θα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη νέα τιμή ζώνης που έχουν αναλάβει. Για τον ορισμό της νέας τιμής θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα πιθανά στοιχεία που υπάρχουν, όπως τα τιμήματα που αναγράφονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές για την πώληση ακινήτων, τα μισθώματα των επαγγελματικών μισθώσεων και των μισθώσεων κατοικίας, τις τιμές ακινήτων που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες.Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επεξεργαστεί τις τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι εκτιμητές προκειμένου να υπολογίσει τη μέση προτεινόμενη τιμή, τη διαφορά της από την υφιστάμενη τιμή ζώνης καθώς και τη διαφορά από την ανώτερη και κατώτερη προτεινόμενη τιμή. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018 στον ορισμό των νέων τιμών ζώνης οι οποίες, βάση του σχεδιασμού, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Το ότι θα ισχύσουν αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά σημαίνει ότι για όσες μεταβιβάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν έως το τέλος Μαρτίου θα γίνει επανυπολογισμός του φόρου που αναλογεί και κατεβλήθη καθώς και ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο και ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στις νέες τιμές ζώνης αναμένονται τα εξής:

- αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές των αστικών κέντρων της περιφέρειας στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα από 600 έως 800 ευρώ.

- μειώσεις στις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές οι οποίες θα κυμανθούν από 10% έως και 25%, δηλαδή θα γίνει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%.

- οριακές αναπροσαρμογές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, στις τιμές ζώνης των μεσαίων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ, 7/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: