Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Πρόγραμμα εθελοντικής παράδοσης ακινήτου από την Alpha Bank


Οριστικές λύσεις διευθέτησης οφειλών με εθελοντική παράδοση ακινήτου, ξεκίνησε να εφαρμόζει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά τις προηγούμενες ημέρες η Cepal Hellas Financial Services, η οποία ελέγχεται μετοχικά από την Centerbridge και την Alpha Bank (σε ποσοστό μειοψηφίας). Το πρόγραμμα προβλέπει συναινετική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων με συμφωνία οφειλέτη – τράπεζας για τη μεταβίβαση του τίτλου του ακινήτου στην δεύτερη. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο οφειλέτης δανειολήπτης θα παραμείνει στο ακίνητο ως ενοικιαστής, καταβάλλοντας τη δόση του δανείου ως ενοίκιο στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει αναθέσει στην Cepal τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τον Απρίλιο η Τράπεζα θα αναθέσει στην εταιρία διαχείρισης επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ.

Η είσοδος της Alpha Bank σε προγράμματα εθελοντικής παράδοσης ακινήτου, ακολουθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Eurobank σε συνεργασία με την ισπανική HipoGes.



Το πώς θα δραστηριοποιηθεί, όμως, η Alpha Bank σε συνεργασία με τη Cepal στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, και δη στο πλαίσιο των νεοεισαγόμενων στην ελληνική αγορά, λύσεων οριστικής διευθέτησης, θα σηματοδοτήσει τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά διαχείρισης "κόκκινων" δανείων. Και αυτό όχι μόνο λόγω του ύψους NPLs που έχει υπό διαχείριση η Cepal, αλλά και επειδή είναι η πρώτη εταιρία που έλαβε άδεια διαχείρισης και επομένως έχει εμβαθύνει περισσότερο στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας συνεργασίας που έχει συνάψει με την Alpha Bank, η Cepal δύναται αλλά και θα επιδιώξει να αναλάβει τη διαχείριση "κόκκινων" δανείων για περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη (εν ευθέτω χρόνω και για άλλες τράπεζες, καθώς και για επενδυτές που θα αγοράσουν χαρτοφυλάκια NPLs).

H Cepal εστιάζει στην παροχή συμβουλών και στην υλοποίηση προσωπικών, βιώσιμων ρυθμίσεων για τους οφειλέτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές ανάγκες και την οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη. Το αντικείμενο στο οποίο επικεντρώνεται η εταιρία είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών (στεγαστικά με εξασφάλιση σε κατοικία, καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, πιστωτικές κάρτες) και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων (με ή χωρίς εξασφαλίσεις).

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η Alpha Bank αναμένεται να ολοκληρώσει την πώληση του πρώτου της χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Το project που φέρει την επωνυμία Venus είχε ανοιχτό εύρος ποσού, από 2,5 έως 3,5 δισ. ευρώ, και τελικώς αποφασίστηκε να περιλάβει δάνεια προς πώληση 3,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά είναι καταγγελμένα, καθώς βρίσκονται σε καθυστέρηση από 5 – 7 χρόνια, και πλήρως καλυμμένα από προβλέψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην τελική ευθεία των δεσμευτικών προσφορών έχουν φτάσει πέντε ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Πηγή: Capital.gr (ΚΥ, 18/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642