ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

7/2/18

Σε ποιες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν σε κούρεμα οφειλών έως 80%


Σε κούρεμα των χρεών από «κόκκινα» καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους προχωρούν οι τράπεζες.

Υιοθετώντας τις ρυθμίσεις «μπαλόνι», δηλαδή τη ρύθμιση μέρους της οφειλής και της μεταφοράς του υπόλοιπου ποσού στο μέλλον για οριστικό κούρεμα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο τους πονοκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνεια τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται και με τον τρόπο αυτόν, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, επιχειρείται η ανάκτηση ενός μέρους αυτών πριν καταλήξουν να πουληθούν σε funds.Σήμερα η μία στις δύο ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί γίνεται με αυτό το μοντέλο και προβλέπεται διαγραφή ακόμα και 70%-80% της βασικής οφειλής. Το κούρεμα ωστόσο παρέχεται σταδιακά ή εξ ολοκλήρου από την τράπεζα μόνο εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις καταβολές των δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση.

Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίζουν ειδικές προβλέψεις για το μέρος του δανείου το οποίο «παγώνει» άτοκα, λόγω του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου (ΔΠΧΑ) 9 που προβλέπει το σχηματισμό προβλέψεων με βάση τις αναμενόμενες και όχι τις συντελεσθείσες ζημίες πιστωτικού κινδύνου.

Αναφορικά με την πώληση δανείων σε funds, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν σκέφτονται να πουλήσουν στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, μετά τα καταναλωτικά δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς εξασφαλίσεις που πουλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πλέον περνούν και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις.

Τέλος, σύμφωνα με Τα Νέα εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τους 12.000 πλειστηριασμούς – η πλειονότητά τους το δεύτερο εξάμηνο του 2018 – με τις τράπεζες να προσανατολίζονται να αναρτήσουν τους περισσότερους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

(ΤΕ, 7/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642