Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Διαγραφές δανείων 3-4 δισ. ευρώ σχεδιάζουν για φέτος οι τράπεζες


Νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση των διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για τον τραπεζικό τομέα στην τέταρτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ψηφιστεί παράταση, ετήσια ή ενδεχομένως και διετής, για την εξαίρεση των ποσών μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διαγράψουν οι τράπεζες από τον χαρακτηρισμό τους ως δωρεά. Τα "κουρέματα" μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ή του πτωχευτικού νόμου, δεν θεωρούνταν δωρεά προς τον οφειλέτη και άρα δεν υφίστατο φορολογική επιβάρυνση. Η ισχύς της πρόβλεψης αυτής έληξε στις 31/12/2017, με αποτέλεσμα να "παγώσει" η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, οι διαγραφές δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες θα κινηθούν στα 3 – 4 δισ. ευρώ. Στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν.



Μέχρι στιγμής οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει το κύριο μέσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αγγίζοντας τα 4,4 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2017. Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων 1,1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένες από τις διαγραφές, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που είχαν πραγματοποιήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η μείωση αυτή κινήθηκε στο πλαίσιο της αυστηρής σύστασης του SSM προς τις τράπεζες να μειώσουν τη χρήση των διαγραφών και να ενεργοποιήσουν τους πλειστηριασμούς.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι τράπεζες σκοπεύουν μέσα στην επόμενη διετία να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Μάλιστα, το συνολικό ποσό των 10,6 δις. ευρώ που θέτουν ως στόχο για τις διαγραφές οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα που θέτουν ως στόχο για τις ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διαφοροποίηση της χρήσης των δύο μέσων έγκειται στο ότι οι πλειστηριασμοί θα στοχεύουν κυρίως σε ανακτήσεις οφειλών από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ελάχιστα από καταναλωτικά. Ειδικότερα, μέσω των πλειστηριασμών, τα καταναλωτικά δάνεια που σχεδιάζουν να ανακτήσουν οι τράπεζες κινούνται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 7,5 δισ. ευρώ για τα επιχειρηματικά.

Πηγή: Capital.gr (ΣΑ, 3/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: