ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

5/2/18

Πώς θα υπολογιστούν οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους


Τις νέες εισφορές για το 2018 θα δουν στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ οι 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Θα αναρτηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Στο υπουργείο Εργασίας και δη, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωρίζουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία, που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και πονοκεφαλιάζει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ μέχρις ότου να ολοκληρωθεί. Και αυτό γιατί ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για τις εισφορές του προηγούμενου έτους, έρχονται νέες αλλαγές στη βάση υπολογισμού αυτών του 2018.

Η αλλαγή, βάσει του σχεδιασμού, θα φανεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα αναρτηθούν στο ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Μάλιστα, για τον τρέχοντα χρόνο, στον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών θα ληφθεί αρχικά υπόψη το 85% του αθροίσματος του Καθαρού Φορολογητέου Αποτελέσματος του έτους 2016 και των καταβληθεισών εισφορών εντός του ιδίου έτους, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο αρχείο εισοδημάτων που αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ. Κατά την οριστικοποίηση και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 θα ληφθεί υπόψη το 85% του αθροίσματος του Καθαρού Φορολογητέου Αποτελέσματος και των καταβλητέων εισφορών έτους 2017.Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος του Καθαρού Φορολογητέου Αποτελέσματος και των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η αύξηση των εισφορών για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων – ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι από 0 έως 12 ευρώ. Εκτιμά μάλιστα, πως σχεδόν 7 στους 10 υπόχρεους θα καταβάλουν εισφορά της τάξης των 170 ευρώ μηνιαίως.

Το 2018 η επιπλέον επιβάρυνση για κάποιους από αυτούς θα είναι από 0 έως 12 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες, υπολογίζει ότι το 84% θα καταβάλει την κατώτατη εισφορά, η οποία θα είναι 95 αντί από 87 ευρώ που ήταν πέρυσι, δηλαδή η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 8 ευρώ το μήνα.

Η εκκαθάριση
Προς το τέλος Μαρτίου, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αναμένεται να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ταμείου, μη μισθωτοί, για το εάν θα λάβουν τελικά επιστροφή, ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές, για το 2017. Στην πράξη, τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το δύσκολο εγχείρημα της εκκαθάρισης της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής του έτους 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015 και θα αναρτηθεί η πρώτη δόση της εκκαθάρισης, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι έτσι θα ενσωματωθούν και οι τελευταίες μεταβολές των εισοδημάτων.

Η διαδικασία υπολογισμού που υλοποιείται έχει τα εξής στάδια:

Α) Αθροίζονται οι εισφορές που έχουν πληρωθεί με βάση τα εισοδήματα του 2015 κατά το έτος 2017.

Β) Υπολογίζονται οι εισφορές που αναλογούν στον ασφαλισμένο, με βάση τα εισοδήματα του έτους 2016.

Γ) Εξετάζεται η διαφορά των δυο ποσών από την οποία θα προκύπτει υπόλοιπο ποσό προς καταβολή ή υπερβάλλουσα καταβολή - επιστροφή.

Δ) Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατανεμημένο σε δόσεις ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ε) Το υπερβάλλον ποσό, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές θα επιστραφεί στους δικαιούχους, εκτός αν επιθυμούν να το συμψηφίσουν στον λογαριασμό τους.

Βάσει του προγραμματισμού μάλιστα του υπουργείου Εργασίας, η όλη πολύπλοκη διαδικασία που εκτελείται για πρώτη φορά τόσο σε διοικητικό, επιτελικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λογισμικού, θα απλοποιηθεί στο μέλλον, ώστε η εκκαθάριση να εκτελείται σε άμεσο χρόνο μετά την εκκαθάριση της φορολογίας.

Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος, από τα πρώτα στοιχεία των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην εφορία για το 2016, οι αλλαγές στη διαστρωμάτωση των δηλωμένων εισοδημάτων ήταν περιορισμένες μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο νέος νόμος) και το 2016.

Πηγή: euro2day.gr (ΔΕ, 5/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: