Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Βήμα - βήμα η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων


Οφειλές ως 50.000 ευρώ προς την Εφορία που έχουν συσσωρευθεί ως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχει ανοίξει και μπορεί να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών στο www.keyd.gov.gr.

Οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις στις εφορίες, ως το τέλος του έτους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, όσοι μπουν στη διαδικασία θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που θα καθορίσουν αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τι διακανονισμό θα πετύχουν, καθώς βασική προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμη η όλη προσπάθεια.



Τα βήματα

Τα βήματα για να υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση είναι τα εξής:

Υποβολή αίτησης. Γίνεται ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία τη 31η Δεκεμβρίου 2018. Η ρύθμιση χορηγείται μία φορά και μόνο για κάθε οφειλέτη. Για υποβολή αίτησης απαιτείται να έχει δηλωθεί έναρξη εργασιών στην Εφορία. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία ως και τις 31.12.2016. Δηλαδή οποιαδήποτε οφειλή προκύψει μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν μπορεί να ενταχθεί στις 120 δόσεις παρά μόνο στις 12 δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δικαιολογητικά. Για να κριθεί αν θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση και με τι όρους, απαιτούνται μεταξύ άλλων:

Πλήρη στοιχεία του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλετών (υποβάλλουν αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη).
Πλήρης κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.
Πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστήρια.
Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και εκκαθαριστικά των τελευταίων τεσσάρων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.
Αντίγραφο ποινικού μητρώου (για καταδίκες σε απάτες κ.λπ.).

Εξέταση αίτησης. Από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες μπορούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με βάση και δικά τους στοιχεία, πέραν όσων δηλώνει ο οφειλέτης. Μπορούν να κάνουν δικές τους «μελέτες βιωσιμότητος» για κάθε οφειλέτη ή να χρησιμοποιήσουν άλλες που έχουν συντάξει για αυτούς οι τράπεζες, κ.λπ. Αν πάνε όλα καλά, σταματάνε διώξεις και κατασχέσεις. Συμψηφισμοί και υποθήκες πάντως δεν σταματάνε.

Υπενθυμίζεται ότι μισθωτοί αλλά και φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλες πηγές (π.χ. μερίσματα) και χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία ως 50.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Αρκεί να έχουν ενεργό μπλοκάκι και ένα μέρος του εισοδήματός τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

(ΔΕ, 12/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: