Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους οφειλέτες καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους από 1.1.17 και μετά


Νομοθετική ρύθμιση που θα λειτουργεί συνδυαστικά με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα είναι εκείνη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με το θέμα της χορήγησης της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η ρύθμιση θα λειτουργεί ευνοϊκά για όσους καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, από την 1.1.2017 και μετά, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης, του ΕΦΚΑ. Στο υπουργείο Εργασίας διαπίστωσαν ότι, εάν δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους έχουν καταβάλλει εισφορές το 2017, ανεξάρτητα αν έχουν αφήσει ανεξόφλητες εισφορές παρελθουσών ετών, μπορεί να τινάξει τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον αέρα.



Έτσι, θα παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης ασφαλιστικής ενημερότητας που δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους ασφαλισμένους, αλλά και στα άμεσα μέλη τους, να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ίδια ώρα όμως στην ουσία θα υποχρεώνονται οι ίδιοι ασφαλισμένοι, να εντάσσονται στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία. Άλλωστε αυτή η ρύθμιση, που παρέχει το δικαίωμα αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις, μπορεί να εντάξει ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2016.

Πάντως, με τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μεγάλοι ευνοημένοι είναι όσοι ασφαλισμένοι εντός της περασμένης χρονιάς κατέβαλλαν έστω και την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά. Σε κάθε περίπτωση, από τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι χιλιάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα αποκτήσουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανέκυψε μετά από επίσημη χθεσινή τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου. Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Πετρόπουλος επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να προωθήσει νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα σε όσους καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, από την 1.1.17 και μετά, ανεξάρτητα εάν έχουν και παλαιότερες οφειλές.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΠΑ, 16/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: