ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

12/2/18

Από 100 έως 350 ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις από το 2019


«Σκωτσέζικο ντους» περιμένει 2.600.000 συνταξιούχους, οι οποίοι στα ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξής τους θα δουν σύντομα και το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα απολέσουν από το 2019.

Οι μειώσεις -λόγω προσωπικής διαφοράς- θα ξεκινούν από 100 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και 350 ευρώ για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με αποτέλεσμα οι απώλειες που θα «μετρήσουν» να κυμαίνονται από μία έως και τρεις συντάξεις το χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η «προσωπική διαφορά» που προκύπτει, θα αναγράφεται σε διαφορετικό πεδίο στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, μέχρι και τον Μάρτιο.

Έτσι παρότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τα ίδια ποσά, με καταγεγραμμένη την προσωπική διαφορά, από 1/1/2019 που θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων με βάση το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης, η «προσωπική διαφορά» θα είναι η πρώτη που θα «κοπεί» στο βωμό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Στην πραγματικότητα οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, καθώς μαζί με την προσωπική διαφορά θα καταργηθούν και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.Μεγάλοι χαμένοι είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη άνω των 1.200 ευρώ, 35-40 έτη ασφάλισης και τελευταίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ.

Απώλειες (σαφώς μικρότερης κλίμακας) θα «μετρήσουν συνταξιούχοι που εισπράττουν μεικτή σύνταξη 900 έως 1000 ευρώ με 30-36 έτη ασφάλισης, ενώ τα χειρότερα γλυτώνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 έως 750 ευρώ.

Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κλπ.) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από το 2019, χάνοντας ακόμη και 350 ευρώ το μήνα από την σύνταξή τους. Και τούτο, διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.

Οι στρατιωτικοί και οι ένστολοι, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών-νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ. Ο λόγος είναι πως στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Μέχρι σήμερα έχουν επανυπολογιστεί περί τις 300.000 συντάξεις από τα Ειδικά Ταμεία (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών), καθώς και του ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων).

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 12/2/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτές είναι οι νέες μειωμένες συντάξεις από το 2019 (πίνακες)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: