Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών


Βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών (ν. 4469/2017) προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εν όψει της τέταρτης αξιολόγησης. Η πρόοδος της κυβέρνησης στο θέμα αυτό θα εξεταστεί κατά την επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας – πιθανώς μέσα στον Φεβρουάριο.

Στο «μέτωπο» του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει εντοπίσει ενδεχόμενα διοικητικά και τεχνικά προβλήματα από την υποβολή της αίτησης έως και τη συμφωνία μεταξύ πιστωτών-οφειλέτη για την εκάστοτε ρύθμιση. Αυτά θα πρέπει να εξαλειφθούν έως τον Μάρτιο, με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου απαιτηθεί.

Επίσης πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου, αφού αναμένεται να αυξηθούν οι δανειολήπτες που θα προσφύγουν σ’ αυτόν. Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα διεκπεραιώνεται από τον Φεβρουάριο, βάσει χρονοδιαγράμματος, και η διευθέτηση οφειλών (έως 120 δόσεις) από ελεύθερους επαγγελματίες προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόσθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το διοικητικό φόρτο κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, να διευρυνθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης των στοιχείων των δανειοληπτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι απαιτήσεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και να εφαρμόσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση παραλείψεων, αποκλίσεων, λαθών και ανακριβειών στις αιτήσεις.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην αμοιβή των συντονιστών.



Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως τα κοινοποίησε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, περισσότεροι από 15.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» την αίτησή τους, περίπου 480 έχουν υποβάλει την οριστική, ενώ στο τέλος της διαδικασίας έχουν φτάσει 13 επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και γι’ αυτές τις 13 δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση, όπου θα περιγράφεται το περιεχόμενο της συμφωνίας οφειλετών-πιστωτών για ρύθμιση χρεών. Αρμόδιο στέλεχος εκτίμησε μιλώντας στον «Ε.Τ.» πως η πρώτη οριστική απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς για να προχωρήσει θα πρέπει να ανάψουν «πράσινο φως» οι νομικές ομάδες από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης). Από εκεί και πέρα, οι επόμενες αποφάσεις θα εκδίδονται πιο γρήγορα, αφού θα «πατάνε» πάνω στην πρώτη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ, 24/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: