7ετές ομόλογο: Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9% * ΥΠΟΙΚ: Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις * ΥΠΟΙΚ: Ο Ρέγκλινγκ δεν έθεσε θέμα μείωσης αφορολόγητου * Στα 382 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο 2019 * Παρατείνεται έως τις 30/9/19 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το «Επιχειρούμε έξω» * Νέοι απλήρωτοι φόροι 3,1 δισ. σε 5 μήνες

31/1/18

ΕΦΚΑ: Ποιοι ευνοούνται από την έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές


Περισσότεροι από 3.000 μηχανικοί, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, 1.500 δικηγόροι του πρώην ΤΑΝ, αλλά και επιμέρους περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικότερα εφημεριδοπώλες και πωλητές λαϊκών αγορών, αναμένεται να είναι εκείνοι που θα καρπωθούν το όφελος από την ευνοϊκή ρύθμιση της μείωσης 50% των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι να έχουν εργαστεί αποδεδειγμένα 40 έτη. Η μείωση αφορά μόνο τις εισφορές υπέρ κλάδου κύριας σύνταξης, επικούρησης και εφάπαξ. Αντίθετα, δεν αφορά τις εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα πρέπει να καταβάλλονται στο σύνολό τους.

Η ρύθμιση, που θεσμοθετήθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και για την οποία ο ΕΦΚΑ εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο, δεν αφορά στους μισθωτούς εργαζόμενους. Επίσης, δεν αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να απασχολούνται, εάν συμπλήρωσαν το όριο των 40 ετών εργασίας, χρονικό διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία υπάρχουν εκπτώσεις εισφορών (5-50%) γι’ ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Η μείωση εισφορών κατά 50% για όσους συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, εφαρμόζεται μετά τις αρχικές εκπτώσεις για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Για περιπτώσεις αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από την 1.1.17 και μετά και δεν έχουν ενεργοποιηθεί, μετά την δημοσίευση της εγκυκλίου, θα μπορεί να γίνει ο σχετικός συμψηφισμός εισφορών.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΤΕ, 31/1/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι δικαιούνται να καταβάλουν μειωμένη εισφορά σύνταξης κατά 50% (πίνακας)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: