Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * Στα 7,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου * «Λουκέτο» στη Χαλυβουργική - Κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ * Ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ ο Ριχάρδος * Εκτός ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018 * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

31/1/18

Οι «παγίδες» με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Εφορίας


Τι πρέπει να προσέξετε
Η πρώτη φορολογική υποχρέωση του έτους είναι προ των πυλών, καθώς σήμερα, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πέμπτης δόσης του περσινού ΕΝΦΙΑ.

Η ημέρα αυτή όμως μπορεί να αποτελέσει παγίδα απώλειας ρύθμισης 100 δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων χρεών δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 10-15 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι σε ρύθμιση 100 δόσεων και καθυστερήσουν μία ημέρα να πληρώσουν βγαίνουν εκτός ρύθμισης εκτός και αν είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, αν δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό της 5ης δόσης και είναι σε ρύθμιση 100 δόσεων θα πρέπει να επισκεφθούν ως την Τετάρτη το μεσημέρι την Εφορία στην οποία υπάγονται και να ρυθμίσουν το χρέος οίκοθεν.Από τις 10-15 Φεβρουαρίου και μετά που θα ανοίξει καλώς εχόντων των πραγμάτων η ηλεκτρονική εφαρμογή οι πολίτες θα μπορούν να ρυθμίσουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 12 ή 24 δόσεις κατά περίπτωση, με την προϋπόθεση ότι η κάθε δόση θα πληρώνεται με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή. Επίσης, η όλη διαδικασία θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Από 1ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε κανονικά να ανοίξει και η ειδική εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση έως σε 120 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο 1.000.000 επαγγελματιών, αγροτών και εμπόρων. Η εν λόγω εφαρμογή αναμένεται και αυτή να ανοίξει μετά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά στην ένταξη περίπου 1.300.000 νοικοκυριών στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και εδώ υπήρχε η κυβερνητική δέσμευση, με σχετική ανακοίνωση μάλιστα ότι αιτήσεις πολιτών θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας που πρόκειται να τρέξει την εν λόγω εφαρμογή η οποία θα βασιστεί στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος, αιτήσεις θα ξεκινήσουν να δέχονται ηλεκτρονικά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

(ΤΕ, 31/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: