Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι πρώτες συμφωνίες στο Νταβός για το Σκοπιανό και η προοπτική για συμβιβασμό


Την επίσπευση και εντατικοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχαν χθες στο Νταβός. Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, επισφραγίστηκε με την εκατέρωθεν ανακοίνωση κινήσεων καλής θέλησης, που σκοπό έχουν να θερμάνουν το κλίμα απέναντι σε μια κοινή γνώμη που είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στο εγχείρημα και στις δύο χώρες.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε στις δημόσιες δηλώσεις του ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων, που λέγεται σήμερα «Μεγας Αλέξανδρος», αλλά και του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα. Με τις υποσχέσεις αυτές ο σκοπιανός Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, η οποία περίμενε την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πεδίο του αλυτρωτισμού.

Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του απέδωσε έμφαση στο θέμα αυτό περιγράφοντας το σαν προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας σχέσης καλής γειτονίας: «Θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.



Το κέρδος για την ελληνική πλευρά από αυτήν την εξέλιξη είναι ότι εισέπραξε μια έμπρακτη απόδειξη για τη βούληση της γείτονος να κάνει βήματα σε αυτό το θέμα και κατά συνέπεια, ότι διαμορφώνονται έτσι οι προοπτικές για την επίλυση του θέματος με ικανοποίηση μιας προϋπόθεσης, την οποία θέτει στο σύνολό του το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και αυτό παρά την αντικειμενική αδυναμία του κ. Ζάεφ να προχωρήσει σε αλλαγή του συντάγματος. Βεβαίως η σκοπιανή πλευρά δεν έδωσε τα πιστοποιητικά της στο θέμα του αλυτρωτισμού χωρίς αντίκρυσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στις δηλώσεις του, πως είναι διατεθειμένος να προωθήσει την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου της ΕΕ και κυρίως «την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο». Για τον κ. Ζάεφ, αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο ώστε να προχωρήσει από την πλευρά του σε κινήσεις στο πεδίο του αλυτρωτισμού, αφού θα ξεμπλοκάρει μια για πολλά χρόνια παγωμένη διαδικασία και θα μπορεί να ισχυριστεί στην δική του κοινή γνώμη ότι ο διάλογος με την Αθήνα αποδίδει, αφού φέρνει πιο κοντά τα Σκόπια με την ΕΕ.

Η συμφωνία σύνδεσης βεβαίως δεν σημαίνει ένταξη, ούτε καν καθεστώς υποψήφιας χώρας, είναι ωστόσο ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αναμένεται λοιπόν ότι ο κ. Ζάεφ θα προχωρήσει γρήγορα με τις μετονομασίες για να πάρει το βήμα από την Ελλάδα στο πεδίο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και ότι η συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου, θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον βεβαίως έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Αυτή η συνεδρίαση θα είναι ωστόσο και ένα σημαντικό κρας τεστ για τις προθέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων στην ελληνική βουλή και το συσχετισμό των δυνάμεων, αφού πολύ δύσκολα όλοι όσοι απορρίπτουν κατηγορηματικά την σύνθετη ονομασία θα δώσουν πράσινο φως στην συμφωνία σύνδεσης των Σκοπίων με την ΕΕ.

Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση αυτή καθ’ εαυτή, οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ επικύρωσαν την αναβάθμιση του διαπραγματευτικού επιπέδου, με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτροφ να αναλαμβάνουν και επισήμως πλέον τα ηνία της διαδικασίας.

Οι εξελίξεις θα είναι πλέον ραγδαίες, αφού τη Δευτέρα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έρχεται στην Αθήνα ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στα Σκόπια.

Πηγή: Real.gr (ΠΕ, 25/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: