Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Οι τρεις αλλαγές στην εξόφληση των φόρων


Με δεδομένο ότι τα φορολογικά βάρη δεν αναμένεται να μειωθούν μέχρι και το 2020 οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα φορολογικά αντίμετρα το ζητούμενο είναι μια εξασφαλιστεί μια πιο εύκολη μέθοδος εξόφλησής τους σε περισσότερες δόσεις και με πιο εύκολο τρόπο.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου τρεις τρόπους για κάνουν την πληρωμή των φόρων περισσότερο υποφερτή.

Η πρώτη ρύθμιση, των 12 δόσεων, η οποία αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αφορά το σύνολο των φορολογούμενων θα διευκολύνει όσους λαμβάνουν ειδοποίηση για μια οφειλή (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ ΕΝΦΙΑ τέλη κυκλοφορίας) και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει μέσα στην εκάστοτε προθεσμία.

Με μια ηλεκτρονική αίτηση στο Taxis.net και χωρίς πλέον να χρειάζεται να πηγαίνει o ίδιος στην εφορία για να κάνει την σχετική αίτηση θα μπορεί να ρυθμίζει την οφειλή του ή τις οφειλές του σε 12 δόσεις. Μάλιστα, θα μπορεί να εντάσσει τις οφειλές φόρων που έρχονται μεταγενέστερα της ρύθμισης αυξάνοντας βεβαίως και τη μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβάλλει.

Ωστόσο, προϋποθέτει συνέπεια αφού αν χαθεί μια από τις δόσεις, μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης. Για να συνεχίσει κανείς την ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον επόμενο μήνα την δόση που καθυστέρησε με την προσαύξηση και την τρέχουσα δόση .Αν χαθεί και δεύτερη δόση μέσα στους 12 μήνες τότε ο φορολογούμενος τυπικά χάνει την ρύθμιση. Μπορεί όμως αν θέλει να επανενταχθεί αλλά το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται προσαυξάνεται κατά 5,86% μαζί βέβαια με τον τόκο του 5% που επιβάλλει από μιας αρχής η ρύθμιση για το σύνολο του ποσού Όπως και όλες οι προγονοί της η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο καταφύγιο για όσους χάσουν τη ρύθμιση την ρύθμιση των 100 δόσεων ή απλώς έχουν την ανάγκη έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.



Η ρύθμιση των 120 δόσεων
Η δεύτερη ρύθμιση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου , έχει ποιο περιορισμένο κοινό αφού αφορά όσους επιτηδευματίες έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό. Θα αφορά την ρύθμιση οφειλών μέχρι και 50.000 προς την εφορία μέχρι και σε 120 δόσεις με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95% . Θα τρέξει παράλληλα με την δίδυμη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα , η ρύθμιση προβλέπει ότι για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά χωρίς κούρεμα προσαυξήσεων.

Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση απαιτεί συνολικά 21 δικαιολογητικών και για να ενταχθεί κάποιος και έχει ως προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να έχει είτε εξοφλημένες είτε ρυθμισμένες όλες τις υποχρεώσεις από 1/1/2017 έως και 31/12/2017 . Επίσης θα πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις υποχρεώσεις του 2018 και των επομένων ετών μέχρι και την λήξη της ρύθμισης . Σε όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελεί μια ανάσα αφού ρυθμίζονται όλες οι ανοιχτές οφειλές μέχρι και το τέλος του 2016.

Πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα
Μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει και την εφαρμογή για την απευθείας πληρωμή φόρων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα απευθείας στο Taxisnet.

Με την απευθείας πληρωμή των φόρων με πλαστικό χρήμα μηδενίζεται το ενδεχόμενο υπερεισπράξεων που οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής κατά την εξόφληση των υποχρεώσεων τους προς την εφορία. Επίσης θα γλυτώνουν και την προμήθεια που θα πρέπει να πληρώσουν αν εξοφλήσουν την οφειλή τους στο ταμείο κάποιας τράπεζας.

Από την άλλη όμως, δεν θα έχουν το δικαίωμα που δίνουν οι τράπεζες για πληρωμή κάποιας οφειλής σε 12 δόσεις.

Πηγή: news247.gr (ΔΕ, 29/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: