Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί * ΟΠΕΚΑ: Στις 13/12 η καταβολή των 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες μητέρες * Μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 12,3% οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τον Νοέμβριο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων ενός έτους στις 12/12 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,6% η ανεργία τον Σεπτέμβριο * Στάση εργασίας στα τρόλεϊ στις 12/12 από 12.00 έως 15.00

15/1/18

Εξώσεις δανειοληπτών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα ζητεί η ΕΚΤ


Με άγριες διαθέσεις πρόκειται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζητά εξώσεις δανειοληπτών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα. Από τη μία πλευρά οι πολίτες που θα χάνουν το σπίτι τους και από την άλλη η έκθεση με τις επιδόσεις στους πλειστηριασμούς που πρέπει να υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM.

Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες πολιτικές αναταράξεις λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι αναγκαστικές εξώσεις δανειοληπτών από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν μέσω των πλειστηριασμών οι τράπεζες, επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά τους κλιμάκια. Η αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να φέρει σαρωτικές ανατροπές στους πιστωτές, αλλά και στους οφειλέτες.Έρχονται εξώσεις δανειοληπτών

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο SSM, έχει διαμηνύσει ότι δεν αρκεί η αγορά ενός σπιτιού ή μιας επαγγελματικής στέγης από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά τη διαδικασία του εκπλειστηριασμού, αλλά είναι απαραίτητο και το... άδειασμα του ακινήτου από τον οφειλέτη εντός τουλάχιστον δύο μηνών.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα θεωρήσουν ότι το ακίνητο είναι αξιοποιήσιμο και θα δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για τη ρευστοποίησή του, χωρίς να μειωθεί η αξία του στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ο SSM θα θεωρήσει ότι η τράπεζα κωλυσιεργεί και θα την υποχρεώσει σε αναπροσαρμογές στο ενεργητικό της.

Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για την κάλυψη του εκάστοτε μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος. Εάν διαπιστωθεί δε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων, δεν αποκλείεται η εποπτική αρχή να ζητήσει οριζόντιες αναπροσαρμογές στο σύνολο του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες. Πρόκειται για επιβαρύνσεις ικανές να οδηγήσουν ακόμα και σε αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2018, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, οι εξώσεις δανειοληπτών από την απολεσθείσα περιουσία τους θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα.

Σήμερα, με την κτηματαγορά ουσιαστικά νεκρή, τα δεσμευμένα ακίνητα αποτιμώνται στις θεωρητικές εμπορικές αξίες που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Με την έναρξη ωστόσο των πλειστηριασμών, οι τιμές αυτές θα αναπροσαρμοστούν στη βάση των μεταβιβάσεων που θα γίνουν. Το 2018 δεν αναμένεται αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες προβαίνουν στην απόκτηση των ακινήτων που διατίθενται μέσω των πλειστηριασμών, από τον πρώτο γύρο εκποίησής τους, στην τρέχουσα εμπορική τους τιμή.

Πηγή: in.gr (ΔΕ, 15/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642