Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Οι κερδισμένοι και χαμένοι των οικογενειακών επιδομάτων (upd)


Πολύτεκνοι θα χάνουν επιδόματα από 1.008 έως 3.360 ευρώ τον χρόνο
Κερδισμένους και χαμένους έχει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που καθορίζει τα νέα οικογενειακά επιδόματα και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα από τη Βουλή.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών προχωρούν στην αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά από 'κεί και πέρα επιβάλλει μειώσεις σε αυτά που εισέπρατταν ως τώρα οικογένειες με τρία παιδιά και άνω με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ. Μάλιστα αυτές οι μειώσεις των επιδομάτων έρχονται να προστεθούν στα βεβαρημένα από φόρους (άμεσους και έμμεσους) εισοδήματά τους.

Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, δεν φορολογείται αλλά όμως προσμετράται σε περίπτωση που κάποιος θα θελήσει να κάνει αίτηση για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ή να λάβει κοινωνικό μέρισμα, εφόσον φυσικά επαναληφθεί και στα τέλη του 2018.



Το νέο οικογενειακό επίδομα που θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2018 θα καταβληθεί λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του μηνιαίου επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την πρώτη κατηγορία: 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, συν 70 ευρώ για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, συν 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για τη δεύτερη κατηγορία: 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, συν 42 ευρώ για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, συν 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την τρίτη κατηγορία: 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, συν 28 ευρώ για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, συν 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Οσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, οι τρεις κατηγορίες ορίζονται σε 6.000 ευρώ, 10.000 ευρώ και 15.000 ευρώ. Τα αρχικά αυτά ποσά προσαυξάνονται κατά 50% για τη σύζυγο και κατά 25% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Πολύτεκνοι θα χάνουν επιδόματα από 1.008 έως 3.360 ευρώ τον χρόνο

Απίστευτες αδικίες σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών προκαλούν οι νέες διατάξεις για τα επιδόματα τέκνων που προβλέπει το άρθρο 214 του ψηφιζόμενου «μνημονιακού» πολυνομοσχεδίου. Οι διατάξεις αυτές μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ακόμη και αντισυνταγματικές καθώς δεν απονέμουν δίκαια τα επιδόματα, σύμφωνα με το ύψος των εισοδημάτων των οικογενειών αλλά δημιουργούν στρεβλώσεις που έχουν ως συνέπεια οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά να παίρνουν επιδόματα υψηλότερα κατά χιλιάδες ευρώ από άλλες με ίδιο αριθμό παιδιών αλλά με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα κατά μερικά μόνο ευρώ!

Ο λόγος είναι ότι οι διατάξεις του άρθρου 214 του πολυνομοσχεδίου για τα νέα οικογενειακά επιδόματα δεν προβλέπουν ομαλή μετάβαση από την μία εισοδηματική κλίμακα στην άλλη με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες, κυρίως πολύτεκνες, να χάνουν σημαντικού ύψους ποσά επιδομάτων μόνο και μόνο επειδή έχουν αποκτήσει ετήσια εισοδήματα υψηλότερα κατά ελάχιστα ευρώ από το όριο της πρώτης, της δεύτερης ή της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας!

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω ενδεικτικά και άκρως αποκαλυπτικά παραδείγματα:

- Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 14.999 ευρώ, θα παίρνει επίδομα 5.040 ευρώ το χρόνο. Μια άλλη οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.001 ευρώ, δηλαδή μόλις 2 ευρώ επιπλέον, θα παίρνει επίδομα 3.024 ευρώ το χρόνο. Η δεύτερη οικογένεια θα χάνει δηλαδή 2.016 ευρώ το χρόνο για μόλις 2 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

- Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 24.999 ευρώ θα παίρνει επίδομα 3.024 ευρώ το χρόνο ενώ οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.001 ευρώ θα λαμβάνει επίδομα 2.016 ευρώ το χρόνο, δηλαδή θα χάνει 1.008 ευρώ επειδή απέκτησε 2 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

- Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 37.499 ευρώ θα εισπράττει επίδομα 2.016 ευρώ ενώ μια άλλη οικογένεια με 4 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 37.501 ευρώ δεν θα δικαιούται το επίδομα. Δηλαδή η δεύτερη οικογένεια θα χάνει ετήσιο επίδομα ύψους 2.016 ευρώ για μόλις 2 ευρώ επιπλέον ετήσιο εισόδημα!

- Οικογένεια με 6 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 17.999 ευρώ θα παίρνει επίδομα 8.400 ευρώ, ενώ μια άλλη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 18.001 ευρώ, δηλαδή μόλις 2 ευρώ παραπάνω θα παίρνει επίδομα 5.040 ευρώ. Η δεύτερη οικογένεια θα χάνει δηλαδή 3.360 ευρώ για μόλις 2 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

- Οικογένεια με 6 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 29.999 ευρώ θα λαμβάνει επίδομα 5.040 ευρώ, ενώ μια άλλη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 30.001 ευρώ θα εισπράττει επίδομα 3.360 ευρώ. Η δεύτερη οικογένεια θα χάνει δηλαδή 1.680 ευρώ για μόλις 2 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

-Οικογένεια με 6 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 44.999 ευρώ θα παίρνει επίδομα 3.360 ευρώ, ενώ μια άλλη οικογένεια με 6 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 45.001 ευρώ δεν θα παίρνει καθόλου επίδομα. Η δεύτερη οικογένεια θα χάνει δηλαδή επίδομα ύψους 3.360 ευρώ για μόλις 2 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

Οι παραπάνω στρεβλώσεις και αδικίες οφείλονται στην έλλειψη πρόνοιας από την κυβέρνηση κατά την κατάρτιση των παραπάνω διατάξεων ώστε αν κάποια οικογένεια ξεπερνά για λίγα μόλις ευρώ το όριο κάποιας εισοδηματικής κλίμακας να μην πέφτει απότομα σε σημαντικά χαμηλότερο ποσό επιδόματος.

Θα μπορούσαν δηλαδή οι αρμόδιοι συντάκτες των διατάξεων να είχαν μεριμνήσει και να είχαν προσθέσει διατάξεις που να εξομαλύνουν τις περιπτώσεις αυτές ώστε να μην υφίστανται τόσο μεγάλες απώλειες οι οικογένειες που οριακά ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια των εισοδηματικών κλιμάκων. Ο υφιστάμενος τρόπος εφαρμογής των διατάξεων έχει ως συνέπεια πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα κατά ελάχιστα ευρώ από τα ισχύοντα όρια εισοδηματικών κλιμάκων να μεταβαίνουν ξαφνικά σε σημαντικά δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση από άλλες με ελάχιστα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς για λίγα ευρώ επιπλέον ετησίου εισοδήματος θα χάνουν ετήσια επιδόματα από 1.008 έως και 3.360 ευρώ!

(ΔΕ, 15/1/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε πόσο επίδομα παιδιών δικαιούστε ανάλογα με το εισόδημά σας (πίνακες)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: