Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Στον "χορό" των πωλήσεων και τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια


Κόντρα στην τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) κινούνται τα στεγαστικά δάνεια, στα οποία το πρώτο εννεάμηνο του 2017 προστέθηκαν 600 εκατ. ευρώ NPEs, αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το τέλος του 2016.

Η αρρυθμία που παρουσιάζει το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος να συστήσει στο σύστημα για πρώτη φορά την ανάγκη πώλησης και μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.



Πάρτε τη ζημιά!
«Στις περιπτώσεις πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων υπάρχει ευνοϊκότερη τιμολόγηση (σ.σ. σε σύγκριση με τα καταναλωτικά που τιμολογούνται στο 3% της ονομαστικής τους αξίας), αν και υπολείπεται σημαντικά της ονομαστικής τους αξίας», αναφέρεται στην Επισκόπηση της ΤτΕ, καταδεικνύοντας την πολιτική που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι τράπεζες από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και μετά.

Όσον αφορά το επιχείρημα των τραπεζών ότι η ζημιά από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πλήξει έτι περαιτέρω τα κεφάλαιά τους η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο επιθετική πολιτική πώλησης ή μεταβίβασης, αναγνωρίζοντας τις ζημίες»!

Ως αντιστάθμισμα στην θωράκιση των όποιων αρνητικών συνεπειών στα κεφάλαια προτείνει την συνέχιση των πωλήσεων υποκαταστημάτων και θυγατρικών στο εξωτερικό και μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους όπως ο περιορισμός του δικτύου των καταστημάτων και η μείωση των εργαζομένων. Περισσότερες πωλήσεις δανείων ζητά η ΤτE στα επιχειρηματικά αλλά και στα καταναλωτικά. Κινήσεις που ήδη οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει ενώ έως σήμερα δεν έχουν εκφράσει, τουλάχιστον δημόσια, την πρόθεση πώλησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

«Ζαλίζουν» οι αριθμοί
Τον Σεπτέμβριο του 2017 το σύνολο των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 59,4 δισ. ευρώ. Το 43,3% αυτών ήτοι 25,7 δισ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έναντι 25,12 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2016. Το 35% των NPEs, δηλαδή 8,9 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Το 25% (σ.σ. των NPEs), ήτοι 6,16 δισ. ευρώ ανήκουν στην κατηγορία της αβέβαιης είσπραξης χωρίς καθυστέρηση (σ.σ. αβέβαιη ως προς την οικονομική κατάσταση και προοπτική του δανειολήπτη) ή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και τέλος το υπόλοιπο 40% περίπου 10 δισ. ευρώ είναι καταγγελμένα!

Πηγή: euro2day.gr (ΚΥ, 21/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642