ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

20/1/18

Προγράμματα επιβράβευσης καρτών: Τα ...ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέχετε


Μπορεί τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών να αποτελούν μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους κατόχους τους, μπορεί να την πατήσετε εάν δεν ξέρετε καλά τους όρους τους.

Κι αυτό διότι υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιήσετε αγορές ή πληρωμές και τελικά να μην κερδίσετε αυτά που περιμένατε, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και απώλειας της ανταμοιβής αν αργήσετε να την αξιοποιήσετε.

Αναλυτικότερα, τα "ψιλά γράμματα" που οι τράπεζες δεν ...πολυδιαφημίζουν και θα πρέπει να ξέρετε είναι τα εξής:Διάρκεια ισχύος ανταμοιβής
Η επιβράβευση που κερδίζετε είτε σε μορφή πόντων ή σε μορφή ευρώ, δεν είναι απεριόριστης ισχύος.

Σε όλα τα προγράμματα επιβράβευσης των μεγάλων τραπεζών (Alpha Bonus, Eurobank Επιστροφή, Εθνική go4more και Yellow της Τράπεζας Πειραιώς), οι πόντοι ή τα ευρώ λήγουν 2 χρόνια μετά την απόκτησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν τα εξαργυρώσετε εντός 2 ετών θα χαθούν οριστικά.

Οι τράπεζες πάντως στους λογαριασμούς που στέλνουν ενημερώνουν τους πελάτες τους για τους πόντους που λήγουν τρεις μήνες νωρίτερα.

Συναλλαγές χωρίς επιβράβευση
Βασική προϋπόθεση για να κερδίσετε την ανταμοιβή είναι να κάνετε τη συναλλαγή σε τερματικό POS της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα σας.

Σε διαφορετική περίπτωση είτε δεν κερδίζετε επιβράβευση ή λαμβάνετε λιγότερους πόντους ακόμη κι αν η συναλλαγή έγινε σε συνεργάτη του προγράμματός σας.

Εάν η αγορά γίνει ηλεκτρονικά, πχ. μέσω Paypal, ακόμη κι αν η επιχείρηση συνεργάζεται με την τράπεζα, θα λάβετε μικρότερη επιβράβευση.

Σημειώνεται πάντως ότι στα POS καταστημάτων που είναι συνδεδεμένα με όλες τις τράπεζες κερδίζετε κανονικά την επιβράβευση που ισχύει.

Εξάλλου, σε κάποιες τράπεζες, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες έχουν μικρότερη επιβράβευση σε σχέση με τις πιστωτικές.

Πληρωμές στην εφορία
Πλέον σχεδόν όλες οι τράπεζες δεν επιβραβεύουν τις πληρωμές που κάνετε προς την εφορία, όπως για παράδειγμα του φόρου εισοδήματος ή των τελών κυκλοφορίας.

Μοναδική εξαίρεση πλέον είναι η Τράπεζα Πειραιώς και το πρόγραμμα Yellow που προσφέρει 1 yellow για κάθε 10 ευρώ πληρωμών στο Δημόσιο έναντι 100 yellows που θα κερδίζατε για το ίδιο ποσό στους συνεργάτες του προγράμματος.

Όριο επιβράβευσης
Κάθε τράπεζα έχει θέσει τα δικά της όρια στην επιβράβευση που μπορείτε να κερδίσετε κάθε μήνα ή σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα:

- Alpha Bonus: Κερδίζετε έως 20.000 πόντους το μήνα

- Eurobank Επιστροφή: Κερδίζετε έως 1.000 ευρώ το χρόνο

- Εθνική go4more: Κερδίζετε έως 250.000 πόντους το μήνα ή 1.000.000 πόντους το χρόνο

- Τράπεζα Πειραιώς Yellow: Κερδίζετε έως 25.000 yellows το μήνα

Ελάχιστο όριο εξαργύρωσης
Για να προχωρήσετε σε μία εξαργύρωση, είναι πιθανό να πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκεκριμένο αριθμό αγορών.

Για παράδειγμα στη Eurobank θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 10 ευρώ στο λογαριασμό σας για να τα εξαργυρώσετε.

Στην Alpha Bank από την άλλη οι προσφορές εξαργύρωσης έχουν συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό πόντων.

Σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για να προχωρήσετε σε εξαργύρωση.

Πηγή: Moneyonline.gr (ΣΑ, 20/1/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλες οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που προσφέρουν οι τράπεζες - Tα προγράμματα επιβράβευσης και τα bonusΑκολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: