Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πρόστιμα από την Εφορία για όσους πήραν αναδρομικά ΕΟΠΥΥ


Πρόστιμο στην εφορία χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, κινδυνεύουν να κληθούν για να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν κάποια φορολογική παράβαση, αλλά μόνο και μόνο επειδή η διοίκηση διόρθωσε μια αδικία σε βάρος τους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ επέστρεψε εισφορές που θα δεν έπρεπε να τους είχαν παρακρατηθεί αφού η βάση υπολογισμού τους ήταν κατά λάθος φουσκωμένη.

Στο πλαίσιο της διανομής του πλεονάσματος που δημιούργησε η δημοσιονομική υπεραπόδοση, το δημόσιο προχώρησε στην επιστροφή του ποσού των 315 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους λόγω υψηλότερης παρακράτησης εισφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να τους είχε γίνει. Πιο συγκεκριμένα, η εισφορά υπερ του ΕΟΠΥΥ που τους παρακρατούνταν υπολογιζόταν με βάση το ύψος της σύνταξης πριν γίνουν οι μνημονιακές μειώσεις. Ωστόσο, αυτά τα 315 εκατ. ευρώ που τους επεστράφησαν είναι εισόδημα που με βάση όσα προβλέπει τώρα η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να δηλωθούν ως εισόδημα στα έτη που αφορούσαν (πχ 2011-2015). Μάλιστα η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης μόνο στις περιπτώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 250 για όσους ασκούν.



Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε μόνιμη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος επιστροφής αναδρομικών στους φορολογούμενους. Τονίζουν ότι το ίδιο ζήτημα δημιουργείται σε άλλες τρεις περιπτώσεις επιστροφής αναδρομικού εισοδήματος:

-στις πληρωμές επιδοτήσεων στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
-στις πληρωμές αναδρομικών συντάξεων κατά την απονομή σύνταξης
-στην επιστροφή εισφορών που κατέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον

ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους (π.χ. τα εισοδήματα του 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2015 αλλά οι πρώτες εισφορές με βάση το νόμο Κατρούγκαλου υπολογίσθηκαν με βάση τα εισοδήματα 2015).

Αυτό που ζητούν οι φοροτεχνικοί είναι να περάσει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή που θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά κάθε είδους αποτελούν εισόδημα του έτους εντός του οποίου επεστράφησαν στους φορολογούμενους. Έτσι τα αναδρομικά θα φορολογούνται με τη ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν θα τους χρειάζεται να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που συνεπάγονται πρόστιμα.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 23/1/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: