ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

19/1/18

Τράπεζες: Σχέδια για για αποχώρηση 6.000 υπαλλήλων


Σημαντική πίεση για περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους στην κατεύθυνση του συμμαζέματος των δικτύων τους και μείωσης των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό πάντα με την αντιμετώπιση του καίριου ζητήματος των κόκκινων δανείων δέχονται από τις εποπτικές Αρχές οι ελληνικές τράπεζες. Κάτι εξάλλου που φάνηκε στην εξαμηνιαία «Επισκόπηση του Χρηματοοικονομικού Συστήματος» που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα τραπεζικά δίκτυα όπως είναι σήμερα εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα σημερινά δεδομένα της πιστωτικής συρρίκνωσης και της σχεδόν ανυπαρξίας των νέων τραπεζικών εργασιών.

Ως εκ τούτου υπογραμμίζεται απ' τις εποπτικές Αρχές η ανάγκη να αναδιοργανωθούν και να προσαρμοστούν στα μεγέθη καθώς επίσης και να επαναπροσανατολιστούν σε νέες εργασίες καθώς και στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs).Παράλληλα η νέα τεχνολογία, και ειδικά το ebanking, επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό και δημιουργεί κενά αφού μόνο οι πελάτες μεγάλων ηλικιών πηγαίνουν στα τραπεζικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκείται μεγάλη πίεση για τη μείωση του δικτύου των τραπεζών αλλά και του προσωπικού κατά 5.000 με 6.000 άτομα.

Πίεση που μάλιστα εντείνεται με δεδομένο ότι υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα που εμφανίζουν απόκλιση απ' τους στόχους που έχουν τεθεί απ' τα πλάνα αναδιάρθρωσης τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διοικήσεις των τραπεζών κινούνται στην κατεύθυνση της ενεργοποίηση και νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Ωστόσο όλες αναγνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την απαραίτητη αποτελεσματικότητα με δεδομένα και τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου. Γι αυτό και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθούν στοχευμένα προγράμματα που θα ισοδυναμούν με απομάκρυνση προσωπικού με ευνοϊκούς όρους.

Στις τράπεζες, όπου παρατηρείται αυτή η υστέρηση στους στόχους των σχεδίων αναδιάρθρωσης, οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι με τις πωλήσεις θυγατρικών θα επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο ο SSM ασκεί πίεση για περαιτέρω συρρίκνωση. Είναι ενδεικτικό πως στην εξαμηνιαία έκθεση της ΤτΕ με την «Επισκόπηση του Χρηματοοικονομικού Συστήματος» υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερες περικοπές στο λειτουργικό κόστος.

Την ίδια στιγμή η έξοδος από το μνημόνιο και η επάνοδος της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες ανάγκες στην αγορά και η ΤτΕ προκειμένου να μην υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο των περικοπών θέσεων εργασίας καλεί τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν νέες εργασίες μέσω της χάραξης της απαραίτητης στρατηγικής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι οι τράπεζες, παρέχοντας ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τις σημερινές αποδοχές (που όμως δεν έχουν σχέση με αυτές του παρελθόντος), να επιδιώξουν μεταφορά προσωπικού στις νέες πλατφόρμες διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ, 19/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: