Σήμερα στο Μάτι για το μνημόσυνο των 102 θυμάτων της τραγωδίας ο πρωθυπουργός * Με 158 ΝΑΙ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη * ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο α' πενταμήνου * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

28/1/18

35 funds διεκδικούν δάνεια 11,6 δισ. ευρώ


Ποια δάνεια βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες
Στον προθάλαμο των τραπεζών, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, βρίσκονται τουλάχιστον 35 funds (ξένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων) προκειμένου να διεκδικήσουν μέρος από την πίτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βγάλουν σύντομα προς πώληση οι μεγάλες συστημικές Τράπεζες.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυξημένο τελευταία μετά και τις εξαγγελίες Τραπεζών​ ότι θα προχωρήσουν σύντομα στην πώληση πακέτων ανεξόφλητων δανείων, κατόπιν μάλιστα και των συστάσεων της επικεφαλής του SSM (Ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός τραπεζών) Ντανιέλ Νουί.

Ήδη οι Τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Alpha σκοπεύουν να βγάλουν σε πώληση πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια) ,ενώ τον Μάρτιο ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα που σκοπεύει να διαθέσει προς πώληση πακέτο δανείων 5,2 δις ευρώ (περιλαμβάνει αρχικό κεφάλαιο δανείων ύψους 2 δις ευρώ συν τους τόκους) το οποίο αντιστοιχεί σε 200.000 δάνεια μέσης αξίας 10.000 ευρώ που χορηγήθηκαν πριν από 7 χρόνια σε χιλιάδες πελάτες της.Η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων έστω και σε χαμηλές τιμές θα δημιουργήσει μεν κεφαλαιακή ζημιά στις Τράπεζες, ωστόσο θα μετριάσει ένα μέρος από τις ζημιές που υφίστανται τα τελευταία χρόνια λόγω του τεράστιου όγκου των τραπεζικών ανοιγμάτων (100 δις ευρώ η ποσοστό 44,6% επί των χορηγήσεων) και θα συνδράμει μαζί με ρυθμίσεις άλλων δανείων η ρευστοποιήσεις υποθηκών ακινήτων μέσω πλειστηριασμών στην υποχρεωτική μείωση έως τα τέλη του 2019 των "κόκκινων" δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν κατά 34 δις ευρώ.

Στις στοχεύσεις των Τραπεζών είναι η πώληση σε Funds πακέτων δανείων συνολικού ύψους 11,6 δις ευρώ σε τιμές τέτοιες ώστε να μην πληγούν υπέρμετρα οι ισολογισμοί τους.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι στο εξωτερικό τα "κόκκινα" δάνεια πωλούνται σε Funds στο 35%-40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ στη χώρα μας εκτιμάται πως θα πωληθούν στο 20%-25% της αξίας τους εφόσον πρόκειται για επιχειρηματικής κατηγορίας μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: newpost.gr (ΚΥ, 28/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: