Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

26/1/18

Τράπεζες: Πόσες χιλιάδες εργαζομένων σχεδιάζεται να φύγουν έως το 2020


Η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους σε καταστήματα και προσωπικό περνά ψηλά στη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας, η οποία αποτελεί ένα από τα όπλα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 3.500-4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων έως το 2020. Η νέα μείωση του προσωπικού αναμένεται να γίνει αρχικά με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία όπως προειδοποιούν οι αρμόδιες πηγές, οδεύουν σταδιακά προς το τέλος.

Το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας για το 2018 ανακοινώθηκε από την Eurobank, ενώ σύντομα θα γίνουν ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες.Περαιτέρω μείωση αναμένεται, όμως, και στο δίκτυο των καταστημάτων όπου η συρρίκνωση θα μεγαλώνει όσο αυξάνεται η χρήση του internet και mobile banking. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2019 το δίκτυο των καταστημάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα περιορισθεί στην περιοχή των 1.600 από περίπου 2.000 που είναι σήμερα.

Πίεση από παντού
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η πίεση από τους μετόχους αλλά και τις εποπτικές αρχές για μείωση του προσωπικού είναι ήδη έντονη και αναμένεται να αποτυπωθεί και στις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την διεξαγωγή των stress tests.

«Τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να τρέξουν νωρίς το 2018, καθώς οι περισσότερες τράπεζες έχουν αποφασίσει να φέρουν τις δράσεις μείωσης του προσωπικού νωρίτερα έτσι ώστε τα οικονομικά οφέλη να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα πριν κλείσουν οι ισολογισμοί της τρέχουσας οικονομικής χρήσης», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Νέα εποχή
Μπορεί η κρίση και το πάγωμα των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες να λειτούργησαν ως καταλύτες προς την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστος και της δαπάνης συντήρησης ενός μεγάλου όγκου καταστημάτων, ωστόσο δεν αποτέλεσε την μοναδική αιτία. Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής επιβάλλει νέου τύπου μοντέλα λειτουργίας στις τράπεζες.

«Όλες οι συναλλαγές γίνονται ψηφιακά. Ήδη, στο εξωτερικό οι τράπεζες έχουν περάσει στην εποχή του fintech (financial technology) και η πραγματοποίηση των συναλλαγών είτε πρόκειται για το απλό retail, είτε για πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά», αναφέρουν δίνοντας το στίγμα των επικείμενων εξελίξεων και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο ερώτημα αν με την ανάπτυξη της οικονομίας θα χρειασθούν οι τράπεζες μεγαλύτερα δίκτυα η απάντηση είναι αρνητική καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ψηφιακή πραγματικότητα επιβάλλει διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας σε σχέση με αυτό που σήμερα χαρακτηρίζει ακόμη την ελληνική τραπεζική αγορά.

Πηγή: Euro2day.gr (ΠΑ, 26/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: