Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * Εξωδικαστικός: Στην πλατφόρμα τα χρέη του 2018 * Τέλος ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας από τη Δευτέρα * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/1/18

Τι πρέπει να προσέξετε στις ρυθμίσεις των 12 και 120 δόσεων


Μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις πλατφόρμες για τη ρύθμιση τόσο της γενικής νέας ρύθμισης των 12 δόσεων όσο και της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και στις δύο υπάρχουν ψιλά γράμματα που μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε χρήμα σε όσους δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και την απώλεια της ρύθμισης.

Στην νέα της μορφή η αποκαλούμενη πάγια ρύθμιση των 12 και - υπό προϋποθέσεις - των 24 δόσεων μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια οφειλή προς την εφορία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Πρόκειται για την ρύθμιση για «κάθε χρήση» μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να ρυθμίσει χωρίς να υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός το σύνολο των οφειλών του είτε αυτές αφορούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, φτάνει να μπορεί να αποδείξει μέσω των κατάλληλων πιστοποιητικών ότι έχει οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει εγκαίρως τις φορολογικές του υποχρεώσειςΩστόσο προϋποθέτει συνέπεια. Αν χαθεί μια από τις δόσεις , μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης. Για να συνεχίσει κανείς την ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον επόμενο μήνα την δόση που καθυστέρησε με την προσαύξηση και την τρέχουσα δόση.

Αν χαθεί και δεύτερη δόση μέσα στους 12 μήνες τότε ο φορολογούμενος τυπικά χάνει την ρύθμιση. Μπορεί όμως αν θέλει να επανενταχθεί αλλά το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται προσαυξάνεται κατά 5,86% . θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι οι δόσεις οι οποίες προκύπτουν από την ρύθμιση έχουν μηνιαίο τόκο 5%.

Κατά την διάρκεια της ρύθμισης ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποπληρώνει εγκαίρως ή να εντάσσει στην ρύθμιση όλες τις επόμενες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων
Η δεύτερη ρύθμιση έχει ποιο περιορισμένο κοινό αφού αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες που ως γνωστό έχουν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό με την οποία μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ μέχρι και σε 120 δόσεις στην εφορία με διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%.

Ειδικότερα , για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων.

Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση χάνεται και το σύνολο των οφειλών καθίσταται ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό στις εξής τρεις περιπτώσεις.

1) Αν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει τρεις δόσεις της ρύθμισης.

2) Αν δεν υποβάλλονται εμπρόθεσμα στις φορολογικές αρχές οι δηλώσεις και τα φορολογικά στοιχεία που αντιστοιχούν στην εκάστοτε δραστηριότητα.

3) Αν δεν έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις του 2017 Αυτός είναι ο πιο δύσκολος όρος της ρύθμισης. Ότι δηλαδή απαιτεί να είναι ρυθμισμένες όλες οι οφειλές του ενδιαφερόμενου που δημιουργήθηκαν μετά την 31 /12/2016. Με άλλα λόγια όσοι θέλουν να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους στην εφορίας θα πρέπει να τακτοποιήσουν με κάθε τρόπο όλες τις οφειλές του προηγούμενου χρόνου.

Πηγή: news247.gr (ΤΕ, 24/1/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: