Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία οφειλετών Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων


Τις κοινές λίστες των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες μέρες η φορολογική διοίκηση και αμέσως μετά τα περιουσιακά τους στοιχεία θα βγουν στο σφυρί.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές της χώρας τη δημοσιοποίηση των οφειλετών για χρέη άνω των 150.000 ευρώ και στις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπου θα βγουν τα πρώτα ακίνητα σε πλειστηριασμό, καθώς το 2017 δεν βγήκε ούτε ένα.

Οι οφειλέτες τόσο του δημοσίου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν περιθώριο 8 ημερών πριν από τη δημοσιοποίηση των λιστών. Αρχικώς θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με την οποία θα καλούνται, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ. Επί της ουσίας θα έχουν μια ευκαιρία να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους. Σε δεύτερη φάση θα γίνει η επεξεργασία των περιουσιακών τους στοιχείων και στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακίνητα η οχήματα κ.λ.π. τα δικαστικά τμήματα των εφοριών θα εκδώσουν προγράμματα πλειστηριασμών.

Ηδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει αποστείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τους μεγαλο-οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και αφού τα επεξεργαστούν θα συνδυαστούν με τα στοιχεία για τους μεγαλο- οφειλέτες της φορολογικής διοίκησης και θα αναρτηθούν στη συνέχεια στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).



Η επικαιροποίηση και ανάρτηση των λιστών περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που οφείλει να εκπληρώσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους μεγάλους οφειλέτες η εφορία θα δείξει το σκληρό της πρόσωπο καθώς θα ξεκινήσουν και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους μικρούς οφειλέτες. Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία το ελληνικό δημόσιο μπορεί να προχωρήσεις σε κατάσχεση μισθού, σύνταξης, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και οφειλές άνω των 500 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που έχει χρέος για παράδειγμα 5.000 ευρώ μπορεί να δει σπίτι του να βγαίνει στο σφυρί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία από τους 4 εκατ. οφειλέτες σχεδόν οι μισοί έχουν χρέη στην εφορία έως 5.000 ευρώ. Αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών καθώς το δημόσιο όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Παρά το γεγονός ότι τα χρέη τους οι περισσότεροι τα δημιούργησαν στα χρόνια της κρίσης εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους πολλαπλούς φόρους που επιβλήθηκαν.

Τι θα περιλαμβάνουν οι λίστες των φυσικών προσώπων:

- Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
- Επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα

- Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις

Ο κατάλογος των οφειλετών για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

- Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

- Επωνυμία, διεύθυνση έδρας

- Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

(5/12/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: