Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

3/12/17

Κοινωνικό μέρισμα: Τι γίνεται με τους φιλοξενούμενους


Συνολικά 893.300 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (03/12/2017, 12:30 μ.μ.) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι ακυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 197.061, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις σε 434.343, οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 474.428 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης ανέρχονται σε 61.423.Το ζήτημα με τους φιλοξενούμενους
Στο μεταξύ, πολλά προβλήματα κατανόησης, συνεχίζει να δημιουργεί η έννοια του «φιλοξενούμενου». Υπάρχουν άτομα τα οποία ήταν για μικρό διάστημα το 2016 φιλοξενούμενοι σε κάποιο νοικοκυριό και σήμερα ζουν μόνοι τους αλλά δεν δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα καθώς το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού υπερέβαινε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νοικοκυριού. Λύθηκε όμως με τους χήρους τις χήρες και τους φιλοξενούμενους θανόντος το 2017. Θα μπορούν πλέον να κάνουν μόνοι τους με τα δικά τους στοιχεία (αναγνωριστικά Taxisnet, ΑMKA) της αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα φτάνει βέβαια θα εκπληρώνουν τα κριτήρια. Μια βελτίωση που έγινε μια ημέρα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος είναι ότι τα προστατευόμενα μέλη που μπορεί να είναι φοιτητές μέχρι και 25 ετών που δεν εργάζονται, δεν χρειάζονται να πάρουν κωδικούς και να συναινέσουν στην αίτηση και έτσι δεν χρειάζεται να βγάλουν κωδικούς taxis.

Η αναγκαία αντιστοίχηση ΑΦΜ - ΑΜΚΑ ειδικά για τους δικαιούχους μεγάλης ηλικίας αν και σχετικά απλή ως διαδικασία απαιτεί την επίσκεψη του ενδιαφερόμενου σε κάποιο ΚΕΠ . Ακόμη όμως και αν γίνει κανονικά η αντιστοίχηση μπορεί το σύστημα είναι πιθανό να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το ΑΜΚΑ. Η λύση τότε είναι πιο απλή αφού με ένα τηλέφωνο στο ΚΕΠ και την απόδειξη αντιστοίχησης μπορεί ο ενδιαφερόμενος να διορθώσει οριστικά το πρόβλημα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.

Υπάρχει επίσης συχνά σύγχυση στους ενδιαφερόμενους της έννοιας του νοικοκυριού με την έννοια της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου . Με βάση τον ορισμό της ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα μέλη ενός νοικοκυριού θεωρούνται αυτά που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη και όχι αυτά που την κατέχουν από κοινού. Οι συνιδιοκτησίες παίζουν ρόλο μόνο στην περιουσιακό κριτήριο το οποίο ως γνωστό κυμαίνεται από ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 120.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά μέχρι και τα 180.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος.

Πηγή: news247.gr (3/12/17)

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Κοινωνικό ΜέρισμαΑκολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: