Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ποιες συναλλαγές με ξένα κράτη μπλοκάρει η Εφορία


Μπλόκο στην εικονική πραγματικότητα επιχειρηματικών κερδών και τη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών με επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι αγορές και προμήθειες που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς αναγνωρίζονται από την ελληνική Εφορία μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς είναι αυτές που δεν επιβάλλουν φορολογία στο εισόδημα ή εφαρμόζουν φορολογικούς συντελεστές που το επίπεδό τους είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 50% των αντίστοιχων ελληνικών.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε καθεστώς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του ΚΦΕ, δεν εκπίπτουν.

Ωστόσο στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι οι δαπάνες αυτές μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εφόσον η επιχείρηση αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθειες συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.



Επιπλέον η ίδια διάταξη ορίζει ότι αναγνωρίζονται οι δαπάνες προς επιχειρήσεις που είναι φορολογικοί κάτοικοι σε κράτος-μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους-μέλους.

Οι παραπάνω διατάξεις στοχεύουν στο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μέσω εικονικών δαπανών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα μια εισαγωγική ελληνική επιχείρηση αγοράζει πρώτες ύλες από τη Γερμανία αλλά εικονικά εμφανίζεται μια επιχείρηση από τις Νήσους Κέιμαν η οποία και πουλάει τις πρώτες ύλες στην ελληνική επιχείρηση σε πολύ υψηλότερη τιμή από την γερμανική.

Έτσι κέρδη μεταφέρονται στις νήσους Κέιμαν όπου δεν υπάρχει φορολογία. Σε αυτή την περίπτωση η δαπάνη της ελληνικής επιχείρησης προς την επιχείρηση των Νήσων Κέιμαν δεν αναγνωρίζεται.

Αν όμως η επιχείρηση αποδείξει με στοιχεία και παραστατικά ότι η μεταφορά που πραγματοποίησε είναι πραγματική και δεν είχε ως στόχο τη φοροαποφυγή, τότε θα εκπέσει κανονικά από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Οι 43 χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς είναι:

Ευρώπη

Άγιος Μαρίνος

Αλβανία

Ανδόρα

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Βουλγαρία

Γιβραλτάρ

Γκέρνσεϊ

Ιρλανδία

Κόσοβο

Κύπρος

Λιχτενστάιν

ΠΓΔΜ

Μαυροβούνιο

Μολδαβία

Μονακό

Νήσος του Μαν

Ουζμπεκιστάν

Ουγγαρία

Τζέρσεϊ

Αμερική

Άγιος Ευστάθιος

Ανγκουίλα

Βερμούδες

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Μοντσεράτ

Μπαχάμες

Μπελίζ

Μπονέρ

Κέιμαν Νήσοι

Τερκς και Κέικος

Παραγουάη

Αυστραλία

Βανουάτου

Ναουρού

Νήσοι Μάρσαλ

Ασία

ΗΑΕ

Ιορδανία

Κατάρ

Μακάου

Μαλβίδες

Μπαχρέιν

Ομάν

Σαουδική Αραβία

Σρι Λάνκα

Αφρική

Σεϋχέλλες

Πηγή: Έθνος (4/12/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: