ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

1/12/17

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα


Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 25% το 2018 σε σχέση με το 2017. Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τα κρατικά επιδόματα του 2018 θα φτάσουν τουλάχιστον τα 810 εκατ. ευρώ, έναντι 650 εκατ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος ανέφερε, ότι η διαπραγμάτευση για την "αρχιτεκτονική" του συστήματος παροχής των οικογενειακών επιδομάτων συνεχίζεται.

Η αναδιάρθρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας θα προβλέπει καταβολή ενιαίου επιδόματος τέκνων με ενίσχυση του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει μείωση στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων ή θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προβλέπει τη μεταρρύθμιση 5 κοινωνικών επιδομάτων και συγκεκριμένα των οικογενειακών, αναπηρικών, εκπαιδευτικών, στεγαστικών και μεταφορικών, μέχρι τέλος του 2017. Το πιο κρίσιμο μέτωπο όμως είναι η μεταρρύθμιση των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, ενώ η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων πρέπει να εφαρμοστεί σε πανελλαδική κλίμακα από τα μέσα του 2018.Το 90% των συντάξεων έχει επανυπολογιστεί

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξερχόμενο από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, με θέμα το Ασφαλιστικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους θα έχουν εξοφληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ειδική χρηματοδότηση από την υποδόση του προγράμματος, για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ. Σε ότι αφορά τη δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, δηλαδή τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι το 90% των συντάξεων έχει επανυπολογιστεί και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα επανυπολογιστεί και το υπόλοιπο 10%.

Σημειώνεται ότι, από τον επαναυπολογισμό αυτό θα προκύψει η "προσωπική διαφορά" η οποία θα οδηγήσει σε περικοπές έως 18% στο 1/3 των κύριων συντάξεων από 1/1/2019.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο μέτωπο της μεταρρύθμισης των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως έχει σημειωθεί συμφωνία για την ύπαρξη των 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών του Δημοσίου. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει διασφαλιστεί ο "δημοσιονομικός χώρος" για την ενίσχυση των επιδομάτων που λαμβάνουν ακόμη και οικογένειες που έχουν από τρία ανήλικα τέκνα και πάνω.

Πηγή: capital.gr (1/12/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: