Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Με ποιους όρους έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών


Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που θα δοθεί πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά ο κ. Τσακαλώτος είπε «πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα». «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στους απλήρωτους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.



Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων. Ήδη η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει γίνει στο 90% των παλιών συντάξεων.

Για τα κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στα οικογενειακά επιδόματα αυτά διαμφώνονται ως εξής: Για το πρώτο παιδί από 40 ευρώ στα 70 ευρώ, για το δεύτερο παιδί από 80 ευρώ στα 140 ευρώ, για το τρίτο παιδί από 240 στα 280 ευρώ και για κάθε παιδί, μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ. Ψαλιδίζεται όμως το επίδομα των πολύτεκνων.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση τω ν δημοσίων υπαλλήλων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο «ηλεκτρονικής» αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Το θέμα των πλειστηριασμών δεν απασχόλησε πολύ τη συνάντηση με τους θεσμούς, μετά και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη ρίψη των χημικών στα Ειρηνοδικεία.

(3/12/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: