Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

«Κουρεμένες» οι επιστροφές εισφορών στους συνταξιούχους ΙΚΑ και Δημοσίου


Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις επιστροφές εισφορών στους συνταξιούχους των ταμείων, καθώς το υπουργείο Εργασίας και η ΗΔΙΚΑ με διάφορες αλχημείες και τρικ αποφάσισαν να «κουρέψουν» ακόμη και τις παράνομες παρακρατήσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Oι συνταξιούχοι του Δημοσίου ήταν τα μεγάλα «θύματα» της διαδικασίας επιστροφής εισφορών, στους οποίους οι ιθύνοντες «ξέχασαν» να υπολογίσουν δύο μνημονιακούς νόμους (τον 4024/11 και τον 4051/12), με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να δουν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά επιστροφών.

Ήδη είναι σε εξέλιξη εσωτερικός έλεγχος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την λανθασμένη πρακτική υπολογισμού των ποσών επιστροφής εισφορών υγείας, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ενδεχομένως δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη στο αυτοματοποιημένο υπολογισμό οι αρχικοί μνημονιακοί νόμοι 4024/2011 και 4051/2012, σε αντίθεση με το Ν. 4093/2012, οι διατάξεις του οποίου έχουν αφομοιωθεί από τα αρμόδια τμήματα ασφάλισης και συντάξεων των ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.



Εκτός από το Δημόσιο, προβλήματα εντοπίστηκαν και σε συνταξιούχους του ΙΚΑ. Όπως αναφέρει ο Στέλιος Νικολάου, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ, συνταξιούχος του ΙΚΑ με μηνιαίο αρχικό ποσό 1.965 ευρώ, αντί να λάβει επιστροφή 1.200 ευρώ, με το τρυκ των «εξαιρέσεων» το ποσό μειώθηκε στα 774 ευρώ και με τον φόρο στα 619 ευρώ. Δηλαδή από τον συγκεκριμένο συνταξιούχο «κουρεύτηκαν» 426 ευρώ.

Βέβαια το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή του ανακοίνωση διατείνεται πως «οι επιστροφές υπολογίστηκαν με βάση τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν.4501/2017 η οποία εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ χωρίς καμμία παρέκλιση», δηλαδή συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τριών μνημονιακών νόμων.

Ωστόσο η πραγματικότητα το διαψεύδει. Πέραν των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, άλλοι 110.000 συνταξιούχοι δεν εισέπραξαν χθες ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται για:

- περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται διαφορές ποσών, τα οποία αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που πρέπει να υποβάλλουν στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάρισης συντάξεων, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση του κληρονομικού δικαιώματος.

- περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων η σύνταξη Δεκεμβρίου δεν καταβλήθηκε, είτε γιατί βρισκόταν σε αναστολή, είτε επειδή έληξε το δικαίωμα σε σύνταξη (π.χ. αναπηρίας) και εκκρεμεί αίτημα παράτασης ή επαναχορήγησης της. Και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αίτηση των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ.

- περιπτώσεις αιτήσεων που η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει έως τις 30/6/2016, τα δικαιούμενα ποσά μαζί με τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τη χορήγηση της πρώτης σύνταξης.

Πάντως το υπουργείο σπεύδει να καθησυχάσει πως κανένα δικαίωμα δεν πρόκειται να χαθεί για καμμία κατηγορία συνταξιούχων και τονίζει πως τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν σε μερίδα συνταξιούχων επιστροφές εισφορών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μεσημέρι καταβάλλονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου στους συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, με τις αντίστοιχες επιστροφές εισφορών.

Πηγή: insider.gr (1/12/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: