Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΜΤΠΥ: Αμετάβλητο το μέρισμα, αυξημένες οι εισφορές


Αμετάβλητο θα παραμείνει το μέρισμα που λαμβάνουν 275.000 συνταξιούχοι και το 2018 από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς ο προϋπολογισμός του ταμείου εμφανίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά πλεόνασμα, μετά από μια 10ετία ελλειμμάτων.

Η αύξηση των εισφορών στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού της παροχής μέσω του νόμου Κατρούγκαλου οδήγησαν στην επίτευξη πλεονάσματος περίπου 11 εκατ. ευρώ το 2017.

Το μέσο μέρισμα που διαθέτει στους συνταξιούχους του το ΜΤΠΥ εκτιμάται σε περίπου 100 ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο των μερισματούχων να εισπράττουν από 50 έως 150 ευρώ. Όπως εκτιμά μάλιστα, η διοίκηση, εντός του 2018 δεν θα υπάρξει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συντελεστή βάσει του οποίου καθορίζεται κατ’ έτος το ύψος του μερίσματος.



Ήδη, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας προσδιόρισε τον τρόπο παρακράτησης των νέων, αυξημένων εισφορών σε 310.000 δημοσίους υπαλλήλους - μετόχους του ΜΤΠΥ, σε δυο δόσεις, αρχής γενομένης από το μισθό Ιανουαρίου 2018 ή Φεβρουαρίου. Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών, προβλέφθηκαν με νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυξάνοντας αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2017, το ποσοστό από 4% σε 4,5% παράλληλα με την αλλαγή της βάσης υπολογισμού τους. Έτσι, πλέον, για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι εισφορές θα υπολογίζονται στον βασικό μισθό όπως καταβάλλεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του 2015, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α’ βαθμού και έχουν ενταχθεί στα Βαρέα.

Για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) θα υπολογίζεται στον βασικό μισθός, την οικογενειακή παροχή ( ήταν 1% για όλους και πάει στο 4,5%), το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ανεξαρτήτως εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς Βαρέων και το επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών. Στα ειδικά μισθολόγια – τους ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς - εισφορά 4,5% θα παρακρατείται από τις αποδοχές που μετρούν και για την κύρια σύνταξη με εξαίρεση την προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί ότι, καταργείται η οριζόντια εισφορά 4% επί του “έξτρα” ποσού 140,80 ευρώ.

«Το Μετοχικό Ταμείο δεν έχει πλέον καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Εντός του 2017 αξιοποιήσαμε 87 εκατομμύρια από τα κονδύλια για τα ληξιπρόθεσμα και εξοφλήσαμε πλήρως 26.000 μερισματούχους των οποίων οι αιτήσεις ήταν σε αναμονή ακόμη και από το 2014 », δηλώνει ο Πρόεδρος του ΜΤΠΥ, Ηλίας Μπάρδας.

Μάλιστα, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ενημερωθούν και οι περίπου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι που δεν συμπληρώνουν την απαραίτητη 20ετία καταβολής εισφορών βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΜΤΠΥ, ώστε να δικαιωθούν μερίσματος για την δυνατότητα συμψηφισμού. Αναλυτικά, το ταμείο θα προχωρήσει στην διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών τους για τα έτη που τους υπολείπονται ώστε να συμπληρώσουν 20ετία, με τα αναδρομικά που δικαιούνται από το Ταμείο λόγω της αναμονής από την κατάθεση της αίτησης.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά την τελευταία 10ετία που το ΜΤΠΥ είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ήδη από το 2007 οι προϋπολογισμοί του ήταν ελλειμματικοί, παρά το πλεόνασμα των 630 εκ. ευρώ του 2006… Παρόλα αυτά δεν σταμάτησαν οι αλόγιστες αυξήσεις στο μέρισμα, αλλά και τα δάνεια στους δικαιούχους. Όπως καταγγέλλει η σημερινή διοίκηση, δάνεια σταμάτησαν να χορηγούνται μόλις το 2010… Πέρυσι τα “ανεξέλεγκτα” δάνεια του Μετοχικού ήταν περί τα 16.000. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3.800 με συνολικό «παθητικό» στα 400.000 ευρώ, τα οποία και θα αναζητηθούν.

Πηγή: Real.gr (1/12/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: