Πέρασε με 154 «ναι» ο προϋπολογισμός * Κλειστά τα σχολεία από 24/12 έως και 7/1 * ΟΠΕΚΑ: Στις 21/12 η καταβολή των αναπηρικών επιδοματων * 5,387 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα στο 11μηνο 2018 * Πάνω από 1,6 εκατ. οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα * Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1 δισ. στην εφορία τον Οκτώβριο * Στο 1,1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018

2/12/17

Τι αλλάζει στα οικογενειακά επιδόματα από το 2018


Αλλάζει το τοπίο των οικογενειακών επιδομάτων τα οποία θα λαμβάνουν 730.000 νοικοκυριά από το 2018.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης –θεσμών, θα αυξηθούν τα ποσά τα οποία εισπράττουν σήμερα οικογένειες με 1-2 ανήλικα τέκνα και ταυτόχρονα θα αναδιαταχθεί το ύψος των επιδομάτων για οικογένειες με 3-4 ανήλικα τέκνα με την εφαρμογή της ίδιας συσχέτισης εισοδήματος-επιδόματος που ισχύει για τις οικογένειες με 1 -2 παιδιά.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα υπάρξει συμφωνία για το ποια θα είναι ακριβώς αυτή η "συσχέτιση".Πιο αναλυτικά, χθες, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν στο ύψος των κρατικών κονδυλίων για τα οικογενειακά επιδόματα το 2018, αλλά όχι ακόμα στα κριτήρια καταβολής τους.

Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε από τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών με θέμα τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων στα πλαίσια της γ΄ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, τα κονδύλια για τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία λαμβάνουν 730.000 νοικοκυριά , θα αυξηθούν το 2018 κατά 25%.

Δηλαδή, θα ανέλθουν στα 810 εκατ. ευρώ έναντι 650 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2017.

Συνεπώς θα δοθούν 160 εκατ. ευρώ περισσότερα για επιδόματα τα οποία λαμβάνουν οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Το ποσό αυτό θα εξασφαλισθεί από την επισκόπηση δημοσίων δαπανών την οποία έκανε το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα αποφέρει για το 2018 –σε συμφωνία με τους θεσμούς – 320 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στο ότι αφορά τη "αρχιτεκτονική" του συστήματος παροχής των οικογενειακών επιδομάτων. Μ΄ άλλα λόγια δεν έχουν ακόμα κλείσει τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθούν τα επιδόματα αυτά, αλλά και το ύψος στο οποίο θα φτάσουν ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα στην οποία ανήκει κάθε νοικοκυριό. Η πρώτη γενική, πάντως, κατεύθυνση την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι να αυξηθούν τα ποσά τα οποία παίρνουν σήμερα οι οικογένειες με 1 ή 2 ανήλικα τέκνα, χωρίς να μεταβληθούν θετικά ή αρνητικά τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η δεύτερη γενική κατεύθυνση την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι να μην μειωθούν τα ποσά τα οποία παίρνουν σήμερα οι οικογένειες με 3 ή 4 τέκνα. Ωστόσο, παράλληλα, υποστηρίζει την συγχώνευση του οικογενειακού επιδόματος για νοικοκυριά με 3 ή 4 τέκνα με το πολυτεκνικό επίδομα σε ένα "ενιαίο επίδομα".

Πηγή: capital.gr (2/12/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: