Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών για το swap των ελληνικών ομολόγων


Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για το swap των ομολόγων που «τρέχει» το ελληνικό Δημόσιο από την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τις 20 σειρές ομολόγων που προέκυψαν από το PSI του 2012. Αντι αυτών προτείνεται η ανταλλαγή με 5 τίτλους που θα λήγουν τα έτη 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042. Τα παλαιά ομόλογα κατέχουν σε ποσοστό 60% ξένα hedge funds, όπως αυτό του Πολ Καζάριαν ενώ τo υπόλοιπo 40% βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων ομολογιούχων.

Αναμεσά τους περιλαμβάνονται οι ελληνικές τράπεζες (με 3 δισ. ευρώ), ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες ομολογιούχοι και το κοινο κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τραπεζικούς τίτλους, το επίπεδο συμμετοχής «θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Βεβαίως όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αληθινή μεταβολή που θα δείξει τη συμμετοχή θα φανεί τις τελευταίες ημέρες, αφού κανείς δεν «παρκάρει» τα λεφτά του σε ένα χαρτί δέκα μέρες νωρίτερα.

Αρα, ενδιαφέρον υπάρχει το οποίο εκτός απροόπτου θα μετατραπεί σε έμπρακτη συμμετοχή την ερχόμενη εβδομάδα.



S&P: To swap των ελληνικών ομολόγων δεν έχει άμεση επίδραση στην αξιολόγηση

Το swap των ελληνικών ομολόγων που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα δεν έχει κάποια άμεση επίδραση στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ωστόσο θα μπορούσε μελλοντικά να την επηρεάσει, αναφέρει η Standard & Poor's.

"Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό αν η μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά για τα ομόλογα που συναλλάσσονται ωθήσει χαμηλότερα την καμπύλη των ελληνικών αποδόσεων και επιτρέψει στην χώρα να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια", αναφέρει αναλυτής της S&P.

Το swap που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία άσκηση διαχείρισης χρέους που στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας χωρίς να αυξάνει το ελληνικό χρέος και χωρίς να επηρεάζει τη μέση ωρίμανση του συνολικού ελληνικού χρέους, αναφέρει η S&P.

Από την πλευρά της η UBS διατηρεί τη σύσταση sell για όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θεωρεί καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές την πώληση των τίτλων πριν την ανταλλαγή παρά τη συμμετοχή στο swap για την ανάληψη νέων ομολόγων. Η διατήρηση των υφιστάμενων -παλιών- ομολόγων που αναμένεται να ανταλλαγούν είναι η χειρότερη επιλογή, υπογραμμίζει.

Ο οίκος αναμένει υψηλά επίπεδα αποδοχής στο swap, ωστόσο, αν η αποδοχή δεν κριθεί επαρκής, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος των νέων ομολογιακών εκδόσεων, στην προσπάθειά της να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια.

Πηγή: newmoney.gr (17/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: