Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η ρύθμιση των αυθαιρέτων


Μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος διεκπεραιώνεται πλέον ολόκληρη η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο 4495/2017.

Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών, την κατάθεση του ειδικού προστίμου, καθώς επίσης τις προϋποθέσεις και τον έλεγχο μειώσεων του προστίμου λόγω εργασιών προσαρμογής, στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Το αίτημα και τα απαιτούμενα στοιχεία του ακινήτου τα υποβάλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα μηχανικός. Το πληροφοριακό σύστημα εκδίδει κωδικούς πληρωμής που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την πληρωμή του παραβόλου και του ποσοστού ανταπόδοσης. Ο πολίτης καταβάλλει το παράβολο σε κάποια τράπεζα και η πληρωμή του διαπιστώνεται αυτόματα με τη διαβίβαση ηλεκτρονικών αρχείων από τα συμβεβλημένα τραπεζικά ιδρύματα.



Μετά την εξόφληση του παραβόλου η δήλωση αποκτά μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό ελέγχου και ημερομηνία υπαγωγής, η οποία είναι η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου. Στη συνέχεια ο μηχανικός θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών στο σύστημα.

Το πρόστιμο δύναται να εξοφληθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Η πρώτη μηνιαία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής. Μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής επιτρέπεται η αλλαγή του τρόπου εξόφλησης.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας καταβολής επιτρέπεται μόνο η μετατροπή σε μηνιαίες δόσεις με απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης. Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται επίσης ότι όσοι έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο (4178/2013) και δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στον νέο νόμο μπορούν να εξοφλήσουν τα πρόστιμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

(15/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: