ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος στο 0,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

29/11/17

Στεγαστικά δάνεια για αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού


Στεγαστικά δάνεια ειδικά για την αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού ετοιμάζονται να διαθέσουν οι τράπεζες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να υποβοηθήσουν τις αγοραπωλησίες κατοικιών που θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα μέσα από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κίνηση υποδηλώνει την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αναλαμβάνοντας και πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση της αγοράς των συγκεκριμένων ακινήτων. Η δυνατότητα χρηματοδότησης θα αφορά τα ακίνητα που βγάζει στον πλειστηριασμό η ίδια η τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι oι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο.Η προώθηση δανείων για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων μέσω πλειστηριασμού μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι είναι σε θέση να ενημερώνονται για το ενδιαφέρον που υπάρχει για ένα συγκεκριμένο ακίνητο με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η διαδικασία των πλειστηριασμών, που προϋποθέτει την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής ίσης με το 30% της τιμής πρώτης εκκίνησης, ευνοεί άλλωστε και την πολιτική των τραπεζών στα θέματα των χορηγήσεων, που δεν καλύπτουν πλέον το 100% της αξίας αγοράς και απαιτούν και την ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη.

Πρόκειται για αλλαγή στάσης μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οδήγησε και σε κατάρρευση τις τιμές των ακινήτων και υποχρέωσε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική χρηματοδότησης, που είχε φτάσει να καλύπτει ακόμη και πάνω από το 100% της αξίας του ακινήτου.

Το επιτόκιο για την αγορά σπιτιού μέσω πλειστηριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαφοροποιείται σε σχέση με ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, που διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 5%, αλλά η διαδικασία θα είναι ταχύτερη, στον βαθμό που πρόκειται για ακίνητα που έχουν ελεγχθεί από τις τράπεζες και φέρουν ήδη προσημείωση.

Πηγή: Καθημερινή (29/11/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: