ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

23/11/17

ΕΦΚΑ: Σε δύο δόσεις η πληρωμή νέων συντάξεων


Μία εμβόλιμη πληρωμή νέων συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου, και τουλάχιστον άλλη μία εντός του Δεκεμβρίου προγραμματίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν περιοριστεί δραστικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί ότι, οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ στις 29 Νοεμβρίου, όμως μια μέρα νωρίτερα έχει προγραμματιστεί εμβόλιμη πληρωμή νέων συντάξεων, οι οποίες αρχικώς δεν είχαν υπολογιστεί για τις πληρωμές Δεκεμβρίου. Συνολικά, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους συνταξιούχους τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, κατατάσσονται πρώτες και με διαφορά μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά 4,49 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμώνται σε 1,14 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές αυτές αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΕΤΕΑΕΠ για τον κλάδο του εφάπαξ και έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν εξοφληθεί μόλις 323 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, από το 1,14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα μισά, 580 εκατ. ευρώ αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλές για κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατ. ευρώ εφάπαξ παροχές. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τις 30/6/2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.000) αλλά και κύριων συντάξεων (περίπου 110.000 εκ των οποίων 40.400 προσωρινές).Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο να εκδοθούν όσο το δυνατό περισσότερες νέες συντάξεις, η διοίκηση του ΕΦΚΑ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα, νέα επιστολή προς τους εργαζόμενους, με την οποία τους ζητείται να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα που απομένουν έως τις 17 Δεκεμβρίου, για την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η πρόσκληση για εργασία πέραν του νόμιμου ωραρίου είναι προαιρετική, όπως έγινε και το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι δύο μέρες μετά, στις 10 Οκτωβρίου πληρώθηκαν εμβόλιμα, 4.193 νέες συντάξεις.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει -με σημαντική καθυστέρηση- να λειτουργούν και τα ειδικά κλιμάκια που συστάθηκαν με στόχο την ταχύτερη έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτά να εργάζονται συνολικά, ακόμη και πάνω από 60 ώρες ανά εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, υπάλληλοι εργάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα Σάββατα, με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα, και παράλληλα, την έκδοση νέων συντάξεων - ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και για χρόνια τη σύνταξή τους.

Σημαντική ώθηση στην έκδοση νέων συντάξεων έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες και η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας, καθώς χιλιάδες υποθέσεις είχαν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας «παγώσει», λόγω των πολύ χαμηλών ποσών που έδιναν στους δικαιούχους. Πλέον, με την θεσμοθέτηση του κατώτατου ορίου στις συντάξεις χηρείας (360 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20), ξεκίνησε η έκδοση των αιτήσεων για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016.

Στον αντίποδα, μπλοκαρισμένες παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς ακόμη τα πληροφοριακά συστήματα του ενιαίου Φορέα δεν είναι ικανά να «παραμετροποιήσουν» την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στη νέα προτροπή - πρόσκληση για εργασία το Σαββατοκύριακο, κάνουν λόγο για αποποίηση από πλευράς της διοίκησης και μετάθεση των ευθυνών στους εργαζόμενους αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι τίθεται ευθέως ζήτημα «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών και σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό, διοίκηση του ΕΦΚΑ και ηγεσία του υπουργείου επιχειρούν να καλύψουν σε μόνιμη βάση την έλλειψη προσωπικού σε βάρος τόσο των εργαζόμενων όσο και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Πηγή: euro2day.gr (23/11/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: