Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς μοιράζονται τα ποσά ανά δικαιούχο (πίνακας)


Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις
Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος εντός του Δεκεμβρίου.

Από τα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό 720 εκάτ. ευρώ θα καταβληθεί υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 3,4 πολίτες.

Ένα ποσό ύψους 315 εκάτ. ευρώ θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους στους οποίους είχαν γίνει λανθασμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας στο διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016.



Το τελευταίο μερίδιο κοινωνικού μερίσματος ύψους 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τη ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να μην υπάρξουν τελικά αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018, όπως ήταν η εναλλακτική επιλογή.


Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους. Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικώς φορολογούμενων ποσών. Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

(14/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: