Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Όλες οι ανατροπές που έρχονται σε επιδόματα και παροχές


Μειώσεις και αυστηρά κριτήρια χορήγησης των οικογενειακών παροχών, δραστικό περιορισμό των δικαιούχων των επιδομάτων αναπηρίας και στέγασης, καθώς και των επιδοτήσεων μεταφορών περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της τρίτης αναθεώρησης του 3ου Μνημονίου.

Πιο αναλυτικά, οι σκληρές ανατροπές στα προνοιακά επιδόματα τις οποίες αποδέχεται η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση είναι:

- «Μεταρρύθμιση» του συστήματος οικογενειακών παροχών από τον Ιανουάριο του 2018: Ξηλώνεται εντελώς το σημερινό μοντέλο, που έδινε έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, και καθιερώνεται ένα «ενιαίο επίδομα τέκνων».

Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, «το επίπεδο των παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας θα καθορίζονται έτσι, ώστε να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό».

Πρακτικά, προωθείται η μείωση των υφιστάμενων εισοδηματικών ορίων και του ύψους των καταβαλλόμενων ποσών για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σε συνδυασμό με τη θέσπιση αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα που θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.



- «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας: Η αναθεώρηση του 3ου Μνημονίου προβλέπει ότι η «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής! Ετσι, εισάγεται ο νεολογισμός της «λειτουργικής αναπηρίας», με στόχο να περιοριστούν δραματικά οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιανουάριο, ενώ η νομοθεσία για την εθνική εφαρμογή του θα εγκριθεί τον Μάιο, προκειμένου να τεθεί το νέο καθεστώς σε πλήρη ισχύ έως τον Ιούνιο.

- «Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών»: Από τον Μάρτιο θα πρέπει να περιοριστεί η δαπάνη για τα μειωμένα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών για πολύτεκνους, φοιτητές, άνεργους, στρατιωτικούς κ.λπ.

- Νέα νομοθεσία με αλλαγές στο καθεστώς των στεγαστικών επιδομάτων: Οι επιδοτήσεις για τα ενοίκια των φτωχών νοικοκυριών και το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα μπουν κι αυτά στην προκρούστεια κλίνη από τον Μάρτιο.

- Δημιουργία οργανισμού παροχών ως ενιαίας αρχής πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, για περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 808.000.000 το 2018 και 853.000.000 μέχρι το 2019 προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων θα διευρυνθούν και θα εκσυχρονιστούν», μεταξύ άλλων, με τη «μετάβαση από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα» σε συνδυασμό με τα «ελάχιστα όρια των απαιτούμενων εισφορών».

Στα εργασιακά προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για την «αύξηση της απαρτίας» στο 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων, προκειμένου να είναι δυνατή η κήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία. Περιλαμβάνεται επίσης και πρόβλεψη για «αξιόπιστο σύστημα» αναφορικά με την «αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων» (Μάρτης 2018).

Τέλος καθιερώνεται «μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας», προκειμένου οι σχετικές πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται να αξιοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, τα υπουργεία αλλά και από «συμβούλους απασχόλησης» για να βοηθούνται τα άτομα που αναζητούν εργασία.

Πηγή: insider.gr (30/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: