Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τέλη κυκλοφορίας: Σε ποιους διαγράφονται πρόστιμα και επιστρέφονται ποσά


Στη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για τα έτη 2013-2015 επειδή έλαβαν ειδοποιητήρια με μηδενικά πληρωτέα ποσά προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζοντας ότι η μη εξόφληση των τελών δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Ειδικότερα σε εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, σημειώνεται ότι:

Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων από τις Δ.Ο.Υ. αναφορικά με το περιεχόμενο του θέματος, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:



Ι) Κατόπιν της συντελεσθείσας Α΄ Φάσης βεβαίωσης των ανείσπρακτων τελών κυκλοφορίας ετών 2013-2017, μετά των αναλογούντων προστίμων τους, ανέκυψε το ζήτημα της χρέωσης τελών κυκλοφορίας και επιβολής προστίμων στις περιπτώσεις οχημάτων για τα οποία στην εκδοθείσα από το Υπ.Υ.Με. άδεια κυκλοφορίας δεν αναγράφηκαν οι εκπομπές CO2, με αποτέλεσμα να εκδίδονται μέχρι και το έτος 2015 ειδοποιητήρια πληρωμής με μηδενική αναγραφή τελών κυκλοφορίας, παρόλο που είχαν πληρωθεί κανονικά τα εν λόγω τέλη κατά την αγορά των οχημάτων, κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα.

ΙΙ) Όπως ορίζεται από τις διατάξεις της περ. 1 της υποπ. Ε7 του άρθρ. πρώτου του ν.4093/2012 (222 Α΄) «Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων οχημάτων είναι υπόχρεοι στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση αυτών… Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας, με υπαιτιότητα του φορολογουμένου, καταβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας».

ΙΙΙ) Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις η μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των φορολογουμένων, τα επιβληθέντα πρόστιμα διαγράφονται και τυχόν καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται κατόπιν σχετικής αίτησης του φορολογούμενου.

ΙV) Ειδικά, για την επιστροφή τυχόν καταβληθέντων ποσών προστίμων απαιτείται η διαπίστωση περί του αχρεώστητου με σχετική πράξη της βεβαιούσας αρχής, ήτοι με σχετικό Πρακτικό ή Απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία (π.δ. 16/1989), από την οποία να προκύπτει ο εκ των υστέρων λόγος του αχρεώστητου (βλ. και γνωμ. ΝΣΚ 656/2002 και ΠΟΛ 1005/2003) με την οποία να αποφασίζεται η διαγραφή του επίμαχου ποσού και η επιστροφή του.

Αναφορικά δε με την παραγραφή των εν λόγω αξιώσεων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 140 και 143 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 143 Α΄).

(24/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: