Στους 100 οι νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι * Ανοικτά τα καταστήματα αυτή την Κυριακή * Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων και τον Νοέμβριο * Στα 7,6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018 * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

30/11/17

Πλειστηριασμοί: Το 70% των ακινήτων στα χέρια των τραπεζών


Έως και 3 δις ευρώ αναμένεται να δαπανήσουν οι τράπεζες για την αγορά ακινήτων που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό τα προσεχή δύο χρόνια. Ο κωδικός «πλειστηριασμοί» προβλέπει την απόκτηση έως και του 70% των ακινήτων που θα πλειστηριαστούν το 2018 σε μια προσπάθεια να περάσουν το μήνυμα ότι η ώρα των πλειστηριασμών έχει σημάνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

«Ο πλειστηριασμός σημαίνει την έξωση» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί που θα ακολουθήσουν δεν είναι εικονικοί, αλλά δείγμα αποφασιστικότητας που τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις.

Η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες έχει συμφωνηθεί με τον τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ο οποίος έχει ζητήσει τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών εντός του 2018, με έμφαση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν από μέσα τα θέματα των πλειστηριασμών επιμένουν ότι, στόχος είναι η «αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και η συγκράτηση των τιμών στην κτηματαγορά, προκειμένου να αποτραπεί ένας νέος κύκλος πτώσης των αξιών στα ακίνητα».

Η χθεσινή κίνηση της Eurobank να αποκτήσει η ίδια τη μεζονέτα που βγήκε προς πλειστηριασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας που θα δείξουν όλες οι τράπεζες τους προσεχείς μήνες καθώς στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προστίθενται διαρκώς νέα ακίνητα.

Το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά και ήδη στη σχετική ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί 64 πλειστηριασμοί τις τελευταίες δέκα περίπου μέρες, ενώ ο ρυθμός ένταξης πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα αυξάνει διαρκώς με νέα ακίνητα, στα οποία επισπεύδουσες είναι πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σε 3.747 έχει φτάσει και ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί με συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών και οι οποίοι σταδιακά θα μεταπέσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, με στόχο έως το Μάρτιο η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Αν και το νούμερο για 18.000 πλειστηριασμούς έως τα τέλη του 2018 ακούγεται υψηλό, είναι ουσιαστικά το ένα τρίτο των πλειστηριασμών που γίνονταν σε κανονικές περιόδους και συγκεκριμένα πριν το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, όταν τα κόκκινα δάνεια δεν ήταν πάνω από το 6% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεπέρασαν τις 52.000. Έκτοτε και μετά από διαδοχικές παρατάσεις άρχισε η καθοδική πορεία για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου οι πλειστηριασμοί ακινήτων φθάνουν μόλις τις 6.000 περίπου, παρά το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 43% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πηγή: mononews.gr (30/11/17)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642