Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σύνταξη 550 ευρώ θα παίρνουν οι μισοί συνταξιούχοι το 2021


Η απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης είναι η χαριστική βολή για τις συντάξεις, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί τις 22 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και προετοιμάζονται για τη μεγάλη σφαγή του 2019.

Το ελληνικό φαινόμενο των «φτωχών εργαζομένων» με καθαρή αμοιβή 360 ευρώ τον μήνα που ανέδειξε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» θα οδηγήσει μοιραία σε αυτό των φτωχών συνταξιούχων. Σήμερα ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Οπως αποκαλύπτει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, με τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (12 δισ. από 18 δισ.), το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ καθαρά. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολογήτου, το καθαρό ποσό θα συρρικνωθεί στα 480 ευρώ.

Η νέα πληγή του ασφαλιστικού συστήματος ονομάζεται «ημιδηλωμένη» εργασία μέσω των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το 2017 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, στο 55% των περιπτώσεων αδήλωτης εργασίας δεν δηλώνεται μέρος των αποδοχών για κύρια ή και υπερωριακή εργασία.

Οπως σημειώνει ειδική έκθεση του ΣΕΒ που καταγράφει τα αποτελέσματα της έρευνας: ένας στους δύο εργαζομένους έχει λάβει αμοιβή από εργοδότη χωρίς να την έχει δηλώσει, ένας στους τέσσερις έχει εργαστεί αδήλωτα σε επιχείρηση το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ κατά το ίδιο διάστημα το μέσο έσοδο από αδήλωτη εργασία για άνδρα είναι 2.200 ευρώ και αντίστοιχα για γυναίκα 1.500 ευρώ. Την πρώτη πικρή γεύση των μειώ­σεων στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, η οποία θα γίνει το 2019, θα πάρουν οι συνταξιούχοι από το 2018, καθώς ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει από τον επόμενο χρόνο να αναγράφει στα ενημερωτικά σημειώματα τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Ειδικότερα, στα σημειώματα θα αναγράφεται ότι λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη συν την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019. Από 1/1/2019 η μείωση θα γίνει εμφανής και στον τραπεζικό λογαριασμό. Οσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18%, θα έχουν περικοπή μέχρι αυτό το ποσοστό.

Το μαχαίρι του 18% υπολογίζεται ότι θα υποστούν περίπου 450.000 συνταξιούχοι, κυρίως από το πρώην ΤΕΒΕ, δημόσιοι υπάλληλοι με πάνω από 30 έτη υπηρεσίας, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, καθώς και μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι στους νέους συνταξιούχους που περιμένουν έως και τρία χρόνια στην ουρά για να πάρουν την κουτσουρεμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου αυξάνοντας το ποσό της προσωρινής σύνταξης.

Μόνο όμως οι μισοί από τους υποψήφιους συνταξιούχους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη κυρίως εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για την απονομή της. Δηλαδή από τους 100.000 δικαιούχους που περιμένουν στην ουρά για την οριστική σύνταξη μόνο οι 45.000 εισπράττουν προσωρινή από 384 έως 768 ευρώ. Το βασικότερο εμπόδιο είναι ότι δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση-εξαγορά των πλασματικών ετών που προϋποθέτει την καταβολή χρημάτων. Η πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ουσιαστικά επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και προέβλεπε ότι η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής.

Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η φτωχοποίηση στην οποία είχαν καταδικαστεί όσοι έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη (δικαιούνται προσωρινή μόνο 268 ευρώ) και με αναπηρική (με ποσοστό αναπηρίας 50%-69% χορηγείται προσωρινή 288 ευρώ). Ωστόσο, με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πάρουν χαμηλότερη προσωρινή σύνταξη όσοι είχαν υψηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.

Τα στελέχη των Ταμείων θεωρούν ότι στην πράξη δεν περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος αναμονής, αφού πρέπει να υπολογίσουν πρώτα την οριστική σύνταξη για να απονείμουν την προσωρινή. Τουναντίον, επιφορτίζονται με περισσότερη δουλειά, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της απονομής των οριστικών συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας πιέζει για την οριστικοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συντάξεων, επιβάλλοντας σε ορισμένα υποκαταστήματα και έξτρα δουλειά το Σαββατοκύριακο προκειμένου να παρουσιάσει έργο τον Δεκέμβριο κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, έχουν προγραμματιστεί δύο-τρεις εμβόλιμες πληρωμές νέων συντάξεων. Η πρώτη έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου, ενώ στο τέλος του χρόνου αναμένεται να απονεμηθούν πάνω από 20.000 νέες συντάξεις.

Πηγή: newmoney.gr (19/11/17)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: